Nézd meg, hogyan képes egyetlen gyertya szembeszállni és meghatározni a sötétséget” – terjed Anne Frank nevéhez kapcsolva egy idézet évek óta.

A mondatot megosztotta mások mellett

  • a Harry Potter-könyvek alkotója, J. K. Rowling,
  • Izrael hivatalos Twitter-profilja,
  • valamint egy alkalommal tévedésből még az amerikai Anne Frank Központ is.

A Snopes tényellenőrzése szerint azonban gyanúra adhat okot az idézet hitelességét illetően, hogy időbeli első megjelenése a Google Könyvek adatbázisában csupán 2013-ig vezethető vissza.

A tényellenőrző oldal szerzője megkereste az Anne Frank apja által alapított alapítványt is, amelynek szóvivőjétől megtudta: a szóban forgó idézet kitaláció. Legalábbis nincs írásos bizonyíték arra, hogy Anne Frank valaha is ilyet mondott volna, és annak nincs nyoma a lány írásaiban sem.

Az esettel kapcsolatban a Snopes felidézi egy korábbi cikküket is, amely a szintén Anne Frank nevéhez kapcsolt, “A halottak több virágot kapnak, mint az élők, mert a megbánás mindig erősebb, mint a hála” idézetnek járt utána. Az oldal – hasonló ellenőrzési utat bejárva – végül ezt az idézetet is hamisnak minősítette.

Ki volt Anne Frank?

A zsido.com cikke szerint miután Hollandiát a második világháborúban megszállták a németek, és 1942-ben megkezdték a zsidók deportálását, a Frank család egy ismerősük házában kialakított búvóhelyen rejtőzött el. 1944-ig éltek ott, amikor is árulás miatt felfedezték, majd koncentrációs táborba vitték őket.

Anne Frank 1945 elején halt meg Bergen-Belsenben, 15 évesen – nem sokkal a háború vége előtt. A búvóhelyen vezetett naplója a holokauszt egyik legismertebb irodalmi alkotása, amelyet szerte a világon több tízmillió példányban értékesítettek – írja a zsido.com.

Fotó: Mercedes Bosquet / Unsplash.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!