Brutális tél, sarkvidéki hideg várható idén – a Másfélfok blog szerzője szerint egyre több hírben jelenik meg hasonló előrejelzés.

Pedig az igazság az, írja Mikes Márk meteorológus, az ELTE doktorandusza, hogy jelenleg nem tudjuk megmondani, pontosan milyen lesz a tél. A hosszú távú előrejelzések ugyanis nem minden esetben pontosak – különösen igaz ez Európára.

Mikes szerint az extrém telet ígérő hírek egyik hivatkozási pontja a poláris örvény. Ez azonban egy olyan légköri jelenség, amelynek viselkedése továbbra sem teljesen egyértelmű a tudósoknak.

A meteorológus rámutat: a hosszú távú előrejelzésekben valóban támaszkodhatunk az ún. távkapcsolati rendszerekre. Ez azt jelenti, hogy a Föld egy pontján tapasztalt változás más helyszínen is érezteti valamilyen formában a hatását.

Ám a légkör egy komplex rendszer. Ezért aztán nem vonhatunk le olyan merész következtetéseket, hogy extrém hideg telünk lesz csak azért, mert statisztikailag egy távkapcsolat miatt nagyobb az esély idén télen egy gyengébb poláris örvényre – mutat rá a meteorológus a cikkében.

Illusztráció: Hans-Jurgen Mager / Unsplash

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!