A politikai célú trollkodás a magyar közösségi médiában sem szokatlan, ezért fontos, hogy a hazai netezők is megtanulják felismerni és kezelni a jelenséget – hívja fel a figyelmet a Political Capital (PC) trollkutatásának első esettanulmánya.

A jelentés egy 2021 októberi, a “Putyin szerint a genderőrület az ’emberiesség elleni bűncselekmény határán van’” című Mandiner-cikket megosztó facebookos poszt hozzászólásait vizsgálja.

A szóban forgó Facebook-bejegyzés – a Crowdtangle adatelemző szoftver szerint – a cikket megosztó oldal átlagos reakciószámának közel ötvenhétszeresét produkálta.

Önmagában persze egy poszt virálissá válása nem feltétlenül jelent trollaktivitást, a PC munkatársai azonban további gyanús jelekre hívják fel a figyelmet. Ilyenek például…

  • A tucatjával érkező, egyszerű hozzászólások.
  • A cikk eredeti témájához nem kapcsolódó, oroszbarát / ukránellenes / Nyugat-ellenes kommentek.
  • A semmitmondó profilképű, gyanúsan üres vagy nem publikus profilok.
  • Sőt a hozzászólók között egy fiatal nő instagramos fotójával visszaélő profilt is találtak.

Ezek alapján a PC szakértői úgy vélik, hogy a Putyin szavait taglaló bejegyzés alatti aktivitás egy része nem organikus, és a kommentelők nem mindegyike valós személy. Azt azonban ennyiből nem tudták meghatározni, hogy honnan ered ez az inautentikus aktivitás.

Az elemzés szerint a trollaktivitás – kihasználva a platform algoritmusainak működését – alkalmas egyrészt az adott bejegyzés közösségi oldali terjesztésére, másrészt annak az érzésnek a kialakítására, hogy a magyarok egyöntetűen Putyin politikája és ideológiája mögött állnak.

Illusztráció: Political Capital

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!