A közösségi oldalakon ajánlott különféle népi vakcinaméregtelenítők között jelenleg a legtöbbet a bóraxos fürdővízről hallani, amely praktikát egy Carrie Madej nevű oszteopata orvos terjesztette a Tiktokon. Madej szerint az általa megalkotott fürdősó összetevői nemcsak sugárzásmentesítik és méregtelenítik az oltottat, hanem kiveszik a szervezetébe juttatott nanotechnológiát is. Mindez persze csak fikció, sőt a bórax használata például akár veszélyes is lehet – figyelmeztet az NBC News szerzője, Ben Collins.

A Madey által felsorolt összetevők többsége szerencsére ártalmatlan, és egy kellemes fürdő sosem árt. A bórax (más néven nátrium-tetraborát) azonban – a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint – nagy mennyiségben lenyelve mérgezési tüneteket okozhat. De még kisebb mennyiségben is irritálhatja a szemet vagy a bőrt.

Az NBC News által megszólaltatott szakértő, Angela Rasmussen szerint ráadásul ha valakit egyszer beoltottak, lehetetlen visszafordítani az oltás működésbe lépését. A virológus szerint ebben nem segít sem a csodafürdő, sem az oltássemlegesítő körökben szintén sokat emlegetett köpölyözés, de még a borotvás bemetszés sem.

Az Egyesült Államokban használt mRNS-oltások hatása ugyanis igen gyors. “Mire az ember az oltás után kiér a kocsijához, a varázslat már megkezdődik” – mondja Rasmussen. Az elméletet, miszerint az oltást semlegesíteni lehetne, vagy “méregteleníteni” kellene, megkeresésemre Kemenesi Gábor virológus is nonszensznek nevezte.

A jelenség egyébként nem új, hasonló méregtelenítő praktikák – a kötelező gyerekoltásokkal kapcsolatban – évek óta terjednek az amerikai oltásellenesek körében.

Rasmussen szerint az, hogy ezek most már a koronavírus elleni oltásokkal kapcsolatban is megjelentek, egyben azt is jelzi, hogy az oltási kötelezettségek közeledtével a vakcinát ellenző influenszerek alkalmazkodnak az új helyzethez. Egyben azt sugallja: sokan, akik korábban arról nyilatkoztak, hogy ők aztán nem adatják be maguknak az oltást, valójában mégis megteszik.

Az NBC News szerzője megjegyzi: bár Madej szóban forgó videóját a TikTok azóta törölte, a platform duett funkciójának köszönhetően a praktika tovább terjed.

Viták az oltási kötelezettségről az Egyesült Államokban

Joe Biden amerikai elnök rendelete a tervek szerint 2022. január 4. után tenné kötelezővé a száz főnél több munkavállalót foglalkoztató vállalatoknál a koronavírus elleni oltást. Akiknek nincs védőoltásuk, azoknak – saját költségen – hetente negatív tesztet kellene bemutatniuk, és csak maszkban dolgozhatnának munkahelyükön. A döntés az MTI által idézett hírügynökségi jelentések szerint összességében 84,2 millió munkavállalót érintene.

A rendeletet azonban az Egyesült Államok 27 tagállama, számos cég és civil szervezet megtámadta jogi úton, így egyelőre nem tudni biztosan, valóban kötelező lesz-e az oltás felvétele, és ha igen, mikortól és milyen körben.

A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint a Covid-19-nek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, a betegséget több mint 47 millió ember kapta el november közepéig. A halálos áldozatok száma 765 811.

Illusztráció: Olena Sergienko / Unsplash

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!