Facebookon megjelent posztjában Kemenesi Gábor emlékeztet: már egy 2020 szeptemberi tanulmány kimutatta a fehérfarkú szarvas és rénszarvas rendkívüli fogékonyságát a koronavírusra. Ezt most a gyakorlat is igazolta: az Egyesült Államokban ugyanis egy országos, több gócpontú járványt figyeltek meg a szarvasok körében. A vírus genetikai vizsgálata igazolta, hogy több, egymástól független, emberről szarvasra történő fertőzés történt – írja a virológus. Szavai szerint az is bizonyítást nyert, hogy a SARS-CoV-2 vírus a vadon élő szarvasok között is képes terjedni.

Kemenesi szerint ezek a megfigyelések több okból is figyelemre méltóak: egyrészt a más fajokra történő átvitel miatt, másrészt az – egyelőre nem bizonyított – emberre történő visszafertőzés veszélye miatt. Ez ugyanis egy olyan „különutat” jelentene a vírusnak, amely mind a mutáció, mind pedig az újabb fertőzési láncolatok kockázata miatt is jelentős lehet a jövőben. Ezért is szükségesek a további megfigyelések a kockázatok felmérésére.

A szakértő emlékeztet: nem az első eset, hogy a vírus fogékony állatra lelt, ám most először figyelték meg, hogy ez egy ember által nem felügyelhető rendszerben, vadállatok körében, nagy területen, többszörös átugrási események hatására történt meg. A nyércfarmok szomorú története a szakértő szerint járványügyileg jóval vizsgálhatóbb és kezelhetőbb eset volt, hiszen ott egy zárt üzemről volt szó.

Kemenesi arra is felhívja a figyelmet, hogy – mielőtt temetni kezdenénk a hazai szarvasállományt – érdemes megérteni a más állatokkal kapcsolatos hasonló megfigyeléseket. A macskafélék esetében például gyakorlati bizonyítást nyert, hogy képesek fertőződni, egymást is megfertőzni a vírussal, ám emberre visszafertőzni már nem (vagy ez annyira ritka, hogy a több százmillió találkozás között észre sem vettük).

Bejegyzése végén a virológus összefoglalja, egyelőre mit tudunk, és mit kell még vizsgálni a kérdésben. Megtudtuk, hogy bizonyos szarvasfélék rendkívül fogékonyak a koronavírusra, és képesek a természetben az emberen kívül is fenntartani a vírus terjedését. Nem tudjuk viszont, hogy a vírus okoz-e betegséget a szarvasokban (vagy tünetmentesen átvészelik), képes-e a szarvasról más állatra átjutni, képes-e az embert visszafertőzni, a világ többi szarvasfaja hasonlóan fogékony-e a vírusra, és hogy pontosan hogyan történhetett az emberről szarvasra fertőzés.

Illusztráció: Y S / Unsplash

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!