Frances Haugen idén ősszel állt elő azokkal a vádakkal, miszerint a Facebook nem fordít elég figyelmet a megosztó és gyűlöletkeltő tartalmak, valamint az álhírek kiszűrésére. Sőt állítása szerint a vállalat tisztában van működése káros hatásaival, de a profit fontosabb a vezetői számára.

Haugen most a Deutsche Wellének adott interjút a témáról, ami a 444.hu jóvoltából most magyar felirattal is megtekinthető.

Facebook Papers

„Tudtam, hogy nem élhetek azzal a tudattal, hogy végignézem, ahogy 10-20 millió ember meghal a következő 20 évben a közösségi média által elősegített erőszak…

Haugen szerint nem arról van szó, hogy a Facebook nem csinál semmit a megtévesztő és gyűlöletkeltő tartalmak ellen, hanem hogy amit csinál, szinte csak az Egyesült Államokban teszi.

“A Facebooknál tudják, hogy a szabályokat a legszigorúbban az Egyesült Államok tartatja be velük, ezért mindent megtesznek, hogy a platform ott rendben legyen” – mutat rá az egykori alkalmazott.

Az angolon kívüli többi nyelven azonban nincs meg ez a támogatás, részben mert a munkát segítő mesterséges intelligencia nincs kiképezve más nyelvekre.

Haugen azt reméli, hogy Európa kiáll majd a fogyasztókért, és az unió átláthatóságra kényszeríti a platformokat az adatvédelem területén.

A kérdésre, hogy miért érezte szükségesnek a nyilvánosság bevonását, Haugen azt mondta: nem szerette volna végignézni, ahogy 10-20 millió ember meghal a következő 20 évben a közösségi média által elősegített erőszak miatt.

Nyitókép: Deutsche Welle

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!