A szivárogtató szerint Tucker Bounds, a Facebook korábbi kommunikációs vezetője 2017-ben annyival intézte el a Facebookot ért vádakat, miszerint az oroszok a platformon manipulálták az előző évi amerikai elnökválasztást, hogy néhány héten belül úgyis mindenki elfelejti az egészet – írja a Telex.

Bounds tagadta a szivárogtatást lehozó Washington Postnak, hogy ilyesmit mondott volna. A közösségi oldal egy szóvivője, Erin McPike szerint veszélyes precedenst teremt, ha a média egyetlen forrás információira alapozva közöl komoly állításokat.

A szivárogtató szerint a Facebook vezetői nem fordítottak elég erőforrást a gyűlöletkeltés és a dezinformáció visszaszorítására sem. Vagy mert féltek magukra haragítani Donald Trump amerikai elnököt, vagy mert a felhasználószám növekedésének lassulásától tartottak.

A forrás egy olyan listáról is beszélt, amely bizonyos közéleti személyeket – például Stephen Bannont, Trump egykori tanácsadóját – kivont az álhírek terjesztése elleni szabályok alól. A Facebook a Washington Postnak ezt a kivételezési gyakorlatot is tagadta, azt állítva, senkivel nem kivételeztek.

A szivárogtató szerint a Facebook nem avatkozott be elég gyorsan akkor sem, amikor a mianmari katonai erők a rohingyák elleni uszításra használták a platformot.

Az újabb szivárogtatás nem sokkal azután történt, hogy Frances Haugen – aki korábban a Facebook Civic Integrity nevű csapatában dolgozott – előbb a médiában, majd a szenátus előtt beszélt a Facebook álhírkezelési gyakorlatáról. Haugen ezekben a megszólalásaiban arról nyilatkozott, hogy a cégvezetés a profitot előrébb tartja az embereknél.

Illusztráció: Barefoot Communications / Unsplash

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!