“Az olasz kormányt megbuktatták! Ma reggeltől az új kormány minden korlátozást eltöröl Itáliában! Éljen a szabadság!” – idézi az AFP szerzője azt a magyar Facebook-bejegyzést, amelyet több mint 1500 alkalommal osztottak meg október 15-e óta.

Az AFP Ténykérdés ezzel kapcsolatban megjegyzi: az állítások nem igazak, a bejegyzés publikálása idején nem volt kormányváltás Olaszországban. Bár vannak tüntetések az országban a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos új szabály miatt (amely kötelezővé teszi a védettségi igazolványt az alkalmazottak számára), arról sincs egyelőre hír, hogy visszavonták volna a rendelkezést.

Az AFP emlékeztet: a 12 év feletti olaszok több mint 85 százaléka már megkapta legalább egy adagját a koronavírus elleni oltásnak, ezzel ők jogosulttá váltak a “zöld útlevélnek” nevezett védettségi igazolványra. A be nem oltott munkavállalók is kaphatnak védettségi igazolványt, ha teszteltetik magukat a vírusra, vagy ha bizonyítani tudják, hogy átestek a betegségen az elmúlt 6 hónapban.

Az MTI szerint a péntek kora délutáni órákig jelentősebb fennakadás nélkül zajlott a kötelező védettségi igazolás bevezetése. Az országutak forgalma nem bénult meg, a kikötőkben azonban óráról órára nőtt a tiltakozók száma.

A Euronews péntek éjjeli beszámolója szerint a zöld igazolvány elleni tüntetés a fővárosban is békésen ért véget. A résztvevők száma jóval alacsonyabb volt, mint a múlt héten. Ugyanezt lehet elmondani az országszerte megtartott tiltakozásokról, a rendőrség mindegyiket ellenőrzés alatt tudta tartani – adta hírül a hírcsatorna.

Fotó: Markus Spiske / Unsplash

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!