A legenda szerint a McDonald’s-ot egy neves pszichológus, Louis Cheskin segítette a logója kiválasztásában, azt tanácsolva a gyorsétteremláncnak, hogy

az arany M betű remek választás, mert az embereket a tápláló anyai kebelre emlékezteti.

A történet egy másik verziója szerint…

“A gyorsétteremláncnak már a kezdetektől az M betű kerekített változata volt a logója, amit egyszer meg akartak változtatni. Egy pszichológus javaslatára azonban meghagyták. Az ok? Ha átfordítjuk az M betűjüket, a női mellre hasonlító ábrát kapunk, ez pedig a gondtalan gyerekkorra emlékezteti az embereket.”

Az állításnak 2021-ben a Snopes is utánajárt

A történetet ellenőrző legendavadász oldal egy 1995-ös Reader’s Digest cikket említ meg a sztori egyik első forrásaként. Ebben – a fent említett második verzióhoz hasonlóan – arról írnak, hogy Cheskin véleményét a szimbólum tervezett cseréje előtt kérték ki. A szakember pedig azt javasolta a cégnek, hogy – az anyai keblek keltette otthonosság érzete miatt – inkább maradjanak az arany boltívek.

Aztán ott van az a 2003-as BBC-anyag, amelyben szintén arról tudósítanak: Cheskin volt az, aki a hatvanas években lebeszélte a gyorséttermet a logóváltásról. Ez ugyan viccesnek tűnhet, de ipari pszichológusok és marketingtanácsadók milliókat kapnak azért, hogy a tudatalatti manipulálásával új utakat találjanak a vásárlók elcsábítására – jegyzi meg ezzel kapcsolatban a BBC.

A Snopes megkereste a történet hitelességével kapcsolatban a McDonald’s-ot is, a cég azonban többszöri megkeresésre sem válaszolt érdemben. A legendavadász oldal ezért a történetet bizonyítatlannak nevezte. Vagyis – mint írják – elképzelhető, hogy a sztorinak valós alapjai vannak, de a teljes bizonyossághoz további, hiteles forrásokra lenne szükség.

Az ukrajnai születésű Louis Cheskin ismert klinikai pszichológus és marketinginnovátor volt. Az 1981-es halálára írt nekrológban a New York Times kiemelte: Cheskin vallotta, hogy a vásárlók döntéseit inkább a termékek által megtestesített kép vagy eszme, mint maga a termék befolyásolja.

Kapcsolódó anyagok:

Fotó: Thabang / Unsplash.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!