A Planeta-díjra a pályamunkákat álnéven és álcímmel kell beküldeni, így a zsűri is csak a döntés után tudja meg, kit jutalmazott. Ebben az esetben azonban volt egy duplacsavar – adja hírül az MTI. Miután a Sergio López álnéven, A tűz városa címmel benyújtott regényt győztesnek hirdették, nyilvánosságra hozták, hogy annak eredeti szerzője Carmen Mola, a könyv címe pedig A vadállat.

Carmen Moláról eddig csak annyit lehetett tudni, hogy 1973-ban született és tanár. Az elmúlt négy évben három krimije jelent meg, amelynek főhőse Elena Blanco rendőrnő. A könyvekből több mint 150 ezer példány kelt el tíz különböző országban.

Az írónő helyett azonban Jorge Díaz, Antonio Mercero és Agustín Martínez forgatókönyvíró állt színpadra, nyilvánosságra hozva, hogy évek óta dolgoznak közösen a női álnév alatt (a díjátadó kulcspillanatait itt nézhetitek meg). Agustín Martínez szerint a közös munka rendkívül ösztönző, mert az alkotók folyamatosan tanulnak egymástól.

Acto de entrega del Premio Planeta 2021

Recupera el fallo en directo de la edición 70 del Premio Planeta de Novela desde el Museu d’Art Nacional de Catalunya, en la que hemos conocido a las novelas…

A trió lelepleződése után is folytatni kívánja a közös munkát, azonban mostantól saját néven. Krimisorozatuk első regényének, A cigány menyasszony televíziós adaptációján is dolgoznak.

Planeta-díjjal jutalmazott alkotásukat a történelmi regény és a thriller hibridjének tekintik, amely egyfajta “torz tükre” a mai valóságnak. Az ugyanis a kolerajárvány sújtotta, egészségügyi korlátozások között élő Madridban játszódik 1843-ban.

Update | A Könyves Magazin a díjkiosztó utóéletéről beszámolva megjegyzi: Beatriz Gimeno feminista író bírálta a szerzőket, amiért könyveiket több éven át egy kreált női alak nevében jegyezték. Mola egyik könyve ráadásul tavaly felkerült egy női szerzők műveit összegyűjtő listára is. Ezen olyan könyvek kaptak helyet, amelyek a történelem különböző szakaszaiban segíthetnek jobban megérteni a női valóságot és tapasztalatot.

Fotó: planetadelibros.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!