Jessikka Aro finn oknyomozó újságíró cikksorozatban leplezte le az Internet Research Agency névre hallgató szentpétervári trollgyárat, amely egy online piackutató cég álcájában az orosz információs hadviselés eszköze – emlékeztet a Világtérkép. Aro a cikkei után indított lejárató kampány hatására kénytelen volt elhagyni a hazáját. Tapasztalatairól 2019-ben megjelent, Putyin trolljai című könyvében számolt be.

A Political Capital által szervezett beszélgetésen Aro elmondta: az általa megismert, Kreml-párti trollok többsége átlagos fiatal, akik csak pénzt akarnak keresni. Sokan közülük nem büszkék munkájukra, ezért a fluktuáció is nagy a cégnél.

Aro beszélt arról is, ő maga hogyan élte meg célkeresztbe kerülését:

“A Kreml trolljai hamis profilokról írt kommentekkel, cikkekel támadtak: megvádolták például azzal, hogy CIA-ügynök, a trollgyárak utáni nyomozása pedig valójában csak ürügy arra, hogy információkat szerezzen a Putyint támogató oroszokról. De a nyomozását kifigurázó videók, és becsmérlő mémek is terjedtek róla, később pedig a munkatársait is célba vette a gyűlöletkampány. Az is előfordult, hogy követték, de talán a legsokkolóbb történet az, amikor egy évvel az első cikk megjelenése után, 2015-ben sms-t kapott valakitől, aki 20 éve elhunyt édesapjának adta ki magát, és arról írt, hogy nem halt meg, eddig csupán a távolból figyelte őt. Bevett taktika volt az előnytelen képek használata, amelyek nevetséges színben tüntették fel: az oknyomozó újságíró elmondta, arra is volt példa, hogy felbéreltek egy színészt, hogy játssza el őt egy videóban, amely az állítólagos amerikai kapcsolatait mutatja be”

– írja a Világtérkép szerzője.

A teljes beszámolót itt olvashatjátok el.

Illusztráció: Nothing Ahead / Pexels

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!