Az országjáró influenszer lány holttestét szeptember közepén találták meg egy amerikai nemzeti parkban; a halottkém szerint akkor már 3-4 hete halott lehetett. A rejtélyes ügyre az egész világ felfigyelt, így aztán nem csoda, ha a net önjelölt nyomozói azóta is egymásra licitálnak az újabb és újabb vélt nyomokkal.

Az egyik ilyennek a minap a Snopes járt utána. A legendavadász oldal szerint az új “nyom” az az augusztus 27-ei szöveges üzenet, amelyet a rendőrség Gabby Petito utolsó ismert kapcsolatfelvételeként mutatott be. Ebben az influenszer azt írta édesanyjának:

“Can you help Stan, I just keep getting his voicemails and missed calls.”

Azaz:

Segítenél Stannek? Folyamatosan kapom tőle a hangüzeneteket és nem fogadott hívásokat.

A rendőrség már akkor jelezte, hogy az üzenetet Petito édesanyja furcsának találta, elmondása szerint ugyanis lánya sosem hívta Stannek a nagyapját. Erre ugrottak rá a netes nyomozók, azt állítva: a Stan valójában nem a nagyapára vonatkozik az üzenetben, hanem egy ismert rövidítés: Send The Authorities Now. Azaz küldjétek a hatóságokat most.

Ezzel szemben a Snopes arról ír: a STAN egyáltalán nem egy széles körben ismert rövidítés, és arra sincs bizonyíték, hogy használatával Gabby a sorok között akart volna üzenni. A lap szerint az állítás, miszerint a STAN-nek egy ilyen, közismert jelentése is van, csak azután terjedt el, hogy Petito üzenetét nyilvánosságra hozták.

Az esettel kapcsolatban a Snopes felidéz egy hasonló, 2015-ös szóbeszédet is. Ez arról adott hírt, hogy létezik egy titkos üzenet (tenyérbe rajzolt fekete pötty), amivel a családon belüli erőszak áldozatai üzenhetnek a külvilágnak. A kampánnyal kapcsolatban akkor a Snopes rámutatott: ez nem egy hivatalos program volt, hanem egy civil kezdeményezés – vagyis a professzionális segítségnyújtókat, rendőröket, orvosokat nem képezték ki a jel értelmezésére.

Ennek analógiájára szerintük Gabbynak is csak akkor lett volna értelme rejtett üzenetet küldeni, ha annak jelentéséről mindkét félnek tudomása van. Márpedig ez – legalábbis a Snopes nyomozása szerint – nem állhatott fenn. A kifejezés ilyen jelentésű használatáról ugyanis csak Gabby levelének publikálása után kezdtek el beszélni.

Gabby Petito és barátja, Brian Laundrie a nyáron indult el egy útra az Egyesült Államok különböző nemzeti parkjait érintve – eleveníti fel az ügy hátterét a Telex. Az Instagramon közvetített utazás augusztus végén váratlanul véget ért. Brian egyedül tért haza a furgonnal, és nem válaszolt érdemben a lány sorsával kapcsolatos kérdésekre. Aztán egyik reggelre neki is nyoma veszett. Maradványaira végül október 20-án bukkantak a floridai rendőrök.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!