Elizabeth Warren amerikai szenátor azzal vádolta meg az Amazont, hogy – keresési és bestselleres algoritmusain keresztül – félrevezető információkat terjeszt a koronavírus elleni oltásokról – írja a Guardian.

Egyik példaként Warren azt hozta fel erre, hogy a Covid-19 szóra rákeresve az első helyen egy olyan könyv jött fel, amelynek szerzőjét a New York Times a koronavírussal kapcsolatos félrevezető infók legbefolyásosabb terjesztőjeként jellemezte. A szóban forgó könyvben a Guardian szerint többek között olyan állítások jelennek meg, miszerint az oltóanyagok hatékonyságát eltúlozzák, az oltáson kívüli más – biztonságos, egyszerű és olcsó – kezeléseket pedig elhallgatják a vakcinagyártók érdekében.

A massachusettsi szenátor levelében (pdf) kifejti: nem ez az első eset, hogy hasonló ügyben az Amazonhoz fordult. Az eddigiek fényében úgy véli, hogy a cég nem hajlandó vagy képtelen módosítani üzleti gyakorlatán. Warren azt várja, hogy a kiskereskedelmi vállalat 14 napon belül készítsen nyilvános jelentést arról, hogy algoritmusai milyen mértékben irányítanak felhasználókat félrevezető tartalmakra, és ezt hogyan lehetne visszaszorítani.

Warren kezdeményezéséhez csatlakozott Adam Schiff kaliforniai kongresszusi képviselő is, aki szerint – amíg az oltásellenes termékek az Amazonon maradnak – a vállalat közvetlenül profitál az oltásellenes félretájékoztatásból. Ő is arra kéri az Amazont: ismertesse, milyen lépéseket tesz annak érdekében, hogy az ajánlásokban ne jelenjenek meg hasonló tartalmak.

amazon koronavírus könyvek és egyéb tartalmak

Közleményében az Amazon azt írta: folyamatosan értékelik könyveiket, hogy azok megfeleljenek tartalmi irányelveiknek. Emellett – írják – a keresési oldalak tetején linkelik az amerikai járványügyi hivatal koronavírussal kapcsolatos tájékoztatását (lásd a fenti képen pirossal aláhúzva).

Illusztráció: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!