Az egész ott kezdődött, hogy a trinidadi születésű rapper – több mint 22 millió követője előtt – hétfőn arról írt a Twitteren, hogy nem megy el az idei Met-gálára, mert ahhoz be kéne oltania magát. Erre azonban bevallása szerint csak azután kerítene sort, ha megfelelően tájékozódott.

Egy másik bejegyzésében megemlítette emellett egy trinidadi rokona ismerősének az esetét is, aki állítólag a koronavírus elleni vakcina beadatása után lett impotens. A férfinak ráadásul a heréi is megdagadtak, plusz menyasszonya lemondta az esküvőjüket is.

Nicki Minaj tweetje arról, hogy a koronavírus elleni vakcina impotenciát okoz
Minaj szóban forgó tweetje

Nincs bizonyíték Minaj állítására

Az ismerősöm ismerőse típusú, megerősítetlen állítás olyan gyorsan terjedt az interneten, hogy azzal kapcsolatban Anthony Fauci amerikai egészségügyi főtanácsadó is megszólalt. A fertőző betegségek szakértője CNN-nek arról beszélt, hogy nincs bizonyíték arra, hogy az oltások impotenciát okoznának.

Az állítás Nagy-Britanniában is komoly viharokat vert, még Boris Johnson miniszterelnök sajtótájékoztatóján is előjött. Chriss Whitty tisztifőorvos szerint Minajnak szégyellnie kéne magát a félrevezető információk terjesztése miatt. Sajid Javid egészségügyi miniszter pedig arról beszélt: a hírességeknek – legyen szó celebekről vagy politikusokról – körültekintőbben kéne megválogatniuk szavaikat.

Az ügyben Terrence Deyalsingh trinidadi egészségügyi miniszter is megszólalt, jelezve: minden állítást komolyan vesznek és utánajárnak. Ezidáig azonban nem merült fel olyan mellékhatás a koronavírus elleni oltásokkal kapcsolatban, mint amiről Nicki Minaj írt. Nemcsak Trinidadban, hanem az egész világon sem.

Agresszív kampány a dezinformáció ellen

Minaj egyébként azóta sem száll le a témáról a Twitteren. A Fehér Ház ajánlatáról például azt írta: meghívtak, és igen, megyek. Ezzel szemben a Fehér Ház egyik tisztviselője szerint nem látogatásról van szó, az AP szerint csupán egy telefonhívás lehetőségét ajánlották fel. Ilyeneket egyébként már másoknak felkínáltak annak a PR-kampánynak a keretében, amellyel a vakcinák biztonságosságával és hatékonyságával kapcsolatos dezinformációt próbálják visszaszorítani.

A hvg.hu Minaj tweetjeivel kapcsolatban emlékeztet: a Twitter folyamatosan figyeli a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos álhíreket, és a gyanús posztokat megjelöli. Az énekesnő esetében viszont erre sem került sor, mert a bejegyzés szerintük nem volt szabályokba ütköző. A rapper egy másik tweetben egyébként jelezte, hogy valószínűleg beoltatja magát, hiszen erre a turnék miatt is szüksége lesz – olvasható az oldalon.

Az AP felidézi azt is, hogy a Fehér Ház az év folyamán komoly erőfeszítéseket tett a főként fiatalabb és republikánus demográfiai csoportok oltásokkal szembeni ellenállásának leküzdése érdekében. A hivatalos adatok szerint egyébként a koronavírusnak az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje. Szeptember 16-áig több mint 41,5 millió beteget regisztráltak, a halálos áldozatok száma pedig túlszárnyalta a 666 ezret.

Fotó: Ivan Diaz / Unsplash

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!