A posta közleménye szerint a hamis e-mailben vagy sms-ben csomag átvételéhez kérik a szállítási cím egyeztetését és/vagy a díj kifizetését.

A levélben található „Kattints ide”, „Fizessen online” vagy „Küldje el nekem a csomagot” feliratú linkre kattintva azonban a címzett adathalász weboldalra kerül, az itt megadott adatok pedig csalók birtokába jutnak.

A posta ezért azt kéri, hogy aki ilyen e-mailt vagy sms-t kap, semmiképp ne kattintson a benne szereplő hivatkozásokra, és ne adjon meg adatokat.

Első lépésként a feladó e-mailcímének (vagy a küldő számának) ellenőrzését ajánlják. Ebből ugyanis kiderülhet, hogy nem a Posta hivatalos címéről (@posta.hu) vagy telefonszámáról (06-30-344-4987) érkezett a megkeresés.

Fokozott elővigyázatosságra adhatnak okot emellett a helyesírási hibák, vagy ha úgy értesítenek megrendelt csomag árának kiegyenlítéséről, hogy nem is rendeltünk semmit.

A Magyar Posta egyébként kizárólag nemzetközi küldemények esetén, a vámkezelési díjak kiegyenlítése kapcsán küld online vagy sms fizetési értesítést.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!