A YouTube szeptember 28-án törölte az RT DE és a Der Fehlende Part csatornákat, mivel azok állítólag dezinformálták közönségüket a koronavírus-járvánnyal és a vakcinákkal kapcsolatban – írja a Szabad Európa. A vállalat a törlés előtt egyébként már figyelmeztette és ideiglenesen letiltotta az RT DE-t. A csatorna azonban erre úgy reagált, hogy a Der Fehlende Part nevű platformjára kezdte feltölteni a kifogásolt tartalmakat. Ezután került sor mindkét csatorna törlésére.

A lépést Oroszország – cenzúrát emlegetve – elítélte. Szergej Lavrov külügyminiszter közölte: fel fogja kérni a kormányzati szerveket, hogy hozzanak megtorló intézkedéseket a YouTube, illetve a német médiumok ellen (utóbbiak ellen azért, mert az oroszok Berlint sejtik a tiltás mögött). Az orosz médiafelügyelet is a YouTube-hoz való hozzáférés korlátozásával fenyegetőzött.

A Szabad Európa cikke emlékeztet: az RT 2005-ben indult Russia Today néven, állami finanszírozásból. Az eredetileg angol nyelvű online tévé azóta folyamatosan újabb adókkal és weboldalakkal bővül, amelyek számos országban vitába keveredtek a hatóságokkal.

A YouTube egyébként épp a minap jelentette be, hogy a jövőben az oltásellenes tartalmak tiltottak lesznek a videomegosztón – írja a 24.hu. A lépéssel a platform képviselői azokra a visszatérő vádakra reagálnak, amelyek szerint nem tesznek meg mindent a koronavírussal kapcsolatos álhírek visszaszorítására.

Fotó: Rachit Tank / Unsplash.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!