A Crime and Security Research Institute vizsgálata szerint 16 ország 32 prominens médiahonlapja került a Kreml-barát trollok célkeresztjébe, többek között a Mail Online, az Express, a Times, a Fox News, a Washington Post, a Figaro, a Spiegel és a La Stampa. A hozzászólásokból aztán nyugatellenes hangvételű cikkek készültek az orosz médiában – írja az Euronews.

A 2018 óta terebélyesedő online művelet mostanában a nyugati erők afganisztáni kivonulására fókuszált. A kommentekből gyártott anyagok rendre azt az orosz narratívát támasztják alá, hogy vége a liberális demokráciának, a NATO pedig kudarcot vallott – és ezt egyre több nyugati polgár ismeri fel. A cikkeket aztán közösségi oldalakon terjesztik tovább.

A kutatók mintázatfelismerő technikák alkalmazásával azt is megállapították, hogy a Kreml-barát tartalmakat minden bizonnyal szervezetten állítják elő. Az akcióban résztvevő egyik álprofilról többek között az is kiderült, hogy 69-szer váltott helyet, és 549-szer cserélt nevet létrehozása óta – írja az Euronews.

A jelentés szerint a nyugati oldalaknak teljesen kiszolgáltatottak az ilyen típusú támadásokkal szemben, mivel nincsenek eszközeik e tevékenységek felderítésére és megelőzésére.

Fotó: BBC

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!