“Elképesztő, hogy instagram követőit megduplázta a PSG azzal, hogy hírbe hozták velük Messit, majd végül szerződtették is… Durván 20 millió követővel növekedett a klub insta oldala… Néhány nap alatt”

– olvasható például itt.

A FullFact cikke szerint az állítás világszerte végigfutott a neten Lionel Messi Párizsba igazolása után. Az ezzel kapcsolatos Facebook-bejegyzésekben konkrét számok is megjelentek. Eszerint az argentin focista igazolása után 24 órával közel 20 millióról több mint 40 millióra nőtt az instagramos követők száma.

A valóságban ezzel szemben – amit a FullFact szakértői ezzel az analitikai eszközzel ellenőriztek – a Paris Saint-Germain instagramos követőinek száma az igazolás bejelentése utáni napon ugyan tényleg erősen nőtt, de “csak” 41 millióról 44 millióra. Az azt megelőző 30 napon körülbelül 9 millióval emelkedett, e cikk írásának pillanatában pedig 47 millión állt a számláló.

Vagyis bár Messi igazolásának híre valóban megpörgette a francia klub online népszerűségét, a posztokban és cikkekben említett, 24 órán/néhány napon belüli duplázódásról szó sincs.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!