Az egyik szóban forgó felvételen tálib harcosok láthatók, ahogy – állítólag a kabuli vidámpark elfoglalása után – nevetve próbálják megfejteni a trambulin működését.

“Az iszlamista mozgalom és nacionalista katonai szervezet tagjai talán életükben először láthattak ilyen szórakoztató komplexumot, mivel a felnőttek is vígan ugrándoztak a trambulinon, miközben a főváros repterén repülőgépbe kapaszkodva próbáltak elmenekülni az emberek”

– írja például a tenyek.hu.

A híroldal ezt a twitteres bejegyzést is megosztotta cikkében:

Moneir Aslam on Twitter: “Taliban trying to understand the dynamics of a trampoline:#Kabul pic.twitter.com/stKgx5OFWI / Twitter”

Taliban trying to understand the dynamics of a trampoline:#Kabul pic.twitter.com/stKgx5OFWI

Ezzel szemben az AP hírügynökség arról ír, hogy a felvétel nem a hétvégi hadművelet során készült, legalábbis már hónapok óta elérhető a neten. Az alábbi verzióját például már 2020 augusztusában, azaz közel egy éve feltöltötték a YouTube-ra.

No Title

No Description

A Telex szerint népszerű a közösségi oldalakon az a felvétel is, amelyen – a videó leírása szerint – az afgán elnöki palota edzőtermében gyúró tálib harcosok láthatók. A lap ezzel kapcsolatban – a videót eredetileg megosztó tudósító korrigálását idézve – felhívja a figyelmet arra, hogy a felvétel nem az afgán elnöki rezidencián készült.

https://twitter.com/Terrence_STR/status/1427473597703114754

Update | Egy harmadik videónak – amelyen állítólag az ország visszafoglalását Drake kanadai rapper számára táncolva ünneplő tálibok láthatók – az AFP tényellenőrzői jártak utána. Nyomozásuk szerint a szóban forgó felvétel már legkorábban 2021 márciusában elérhető volt a YouTube-on, akkor még más zenével.

DJ Bannu Dance

DJBannu #Dance #Funny #Music #Culture #Pakistan

Ez persze nem jelenti, hogy a tálibok hétvégi Kabulba vonulásakor ne történhettek volna hasonló jelenetek. Csupán arról van szó, hogy ezek a neten frissként keringetett felvételek régebbiek.

Afganisztánban a tálibok már az amerikai és más nemzetközi erők májusban megkezdett kivonulásakor megkezdték támadásaikat a kormányerők ellen, amelyek az elmúlt másfél hétben szinte ellenállás átadták az országot. Az iszlamista szélsőségesek a hétvégén a kabuli elnöki palotát is elfoglalták, az ország elnöke, Asraf Gáni pedig elhagyta Afganisztánt.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!