Biden szavai azután hangzottak el, hogy a Fehér Ház képviselői a minap újra arról beszéltek: a közösségi oldalak nem tesznek meg mindent a koronavírussal kapcsolatos téves információk visszaszorítása érdekében. Ahogy arra a BBC emlékeztet: Biden sosem volt nagy rajongója Mark Zuckerbergnek, és elnökké válása óta hangvétele csak keményebb lett.

Médiaértesülések szerint a Biden-kormányzat az elmúlt hetekben feszült tárgyalásokat folytatott a Facebookkal annak érdekében, hogy a közösségi platform erősebben lépjen fel a felületén terjedő hamis egészségügyi információkkal szemben.

A vádakra a Facebook képviselője azzal válaszolt, hogy a platformon több mint 2 milliárd ember tekintett meg hiteles információkat a Covid-19-ről, vagyis többen, mint az internet bármely más felületén.

A kormányzat azonban nem elégedett ezzel. Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője csütörtökön arról beszélt, milyen konkrét lépéseket várnak el a platformoktól. Egyrészt szeretnék, ha a közösségi oldalak mérnék és nyilvánosan megosztanák a felületükön folyó félretájékoztatás hatását. Másrészt határozottabb és gyorsabb fellépést szeretnének a káros posztokkal szemben. Harmadrészt pedig a minőségi információk előtérbe helyezését várják el.

Szintén Jen Psaki beszélt arról a Center for Countering Digital Hate (CCDH) márciusi jelentését idézve, hogy 12 ember generálja az oltásellenes félretájékoztatás 65 százalékát. A CCDH akkor az érintettek fiókjainak bezárását kérte, ami vegyes eredménnyel járt. Az amerikai oltásellenes mozgalom egyik prominens figurájának, Robert F Kennedy Jr.-nak például lekapcsolták az Instagram profilját, de továbbra is oszthatja nézeteit a Facebookon.

A CCDH friss adatai szerint 35, a tizenkettekhez kapcsolható fiókot zártak be a jelentés óta, ami 5,8 millió követő elvesztését jelentette az érintetteknek. De 62 fiók továbbra is aktív, amelyeken keresztül a szereplők 8,4 millió embert érnek el.

Az Egyesült Államokban – ahol a felnőtt lakosság közel 68 százalékát már legalább egy, közel 60 százalékát pedig két dózissal beoltották – a járvány újabb felfutása tapasztalható. Rochelle Walensky, a CDC igazgatója szerint a vírus főként az oltatlanok körében terjed. A fertőzöttek mintegy 93 százaléka olyan megyékben él, amelyekben az átoltottság aránya alacsonyabb 40 százaléknál.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!