A kanadai Guelph Egyetem professzora, Byram Bridle immunológus egy interjúban azt állította, hogy az oltások miatt toxikus tüskefehérjék kerülnek a véráramba. Ezek aztán szerinte felhalmozódnak a szervekben – vérrögöket, terméketlenséget és agykárosodást okozva. Bridle szerint – az anyatejen keresztül – a csecsemők is veszélynek vannak kitéve.

Tényellenőrzők szerint Bridle érvelése tele van hamis vagy félrevezető állításokkal

Az AFP által megkérdezett japán tudós, Koizumi Amane szerint egyrészt a Bridle által bizonyítékként idézett kísérlet nem azt vizsgálja, hogy az mRNS-oltás segítségével előállított tüskefehérjék bekerülnek-e a véráramba. “A dokumentumban sehol nem vizsgálják a tüskefehérjék raktározódását vagy koncentrációját a kísérleti állatokban. A tanulmányi módszertani kiindulópontja nem engedi meg, hogy ilyen következtetést vonjunk le” – mutat rá Daniel Sauter, a Tübingeni Egyetem vezető kutatója.

Másrészt – és ezt már Frank Kirchhoff virológus mondja az AFP-nek – ha a tüskefehérjék felhalmozódnának a szervekben, és a Bridle által állított károkat okoznák, annak már a beoltottak között látszódnia kéne. A lerakódásból eredő nemkívánatos következményeknek ugyanis már röviddel az oltás után el kéne kezdődnie. Ezzel szemben a 2020 decembere óta tartó oltási kampányok keretében sok millió ember kapott mRNS-oltást, és az eddigi eredmények szerint az oltások biztonságosak – írja az AFP.

Bridle a szívproblémákat is megemlíti a mellékhatások között. Ahogyan arról az újságok is írtak, az mRNS-vakcinák után ritka esetekben valóban jelentettek szívizomgyulladásos eseteket. Az izraeli egészségügyi minisztérium szerint egyelőre nem tudni, pontosan mi váltja ki ezt a gyulladást. Kutatók szerint lehetséges ok-okozati összefüggés az oltás és a betegség között, ezt azonban még bizonyítani kell.

Az AFP cikkéből az is kiderül: az sem jelentene automatikusan veszélyt, ha bebizonyosodna, hogy a tüskefehérjék az oltás helyén kívül is megjelennek. “A szervezetben több százezer fehérje kering, amelyeket a különböző szervek az anyagcsere folyamán lebontanak. Az idegen fehérjék jelenléte a vérben még nem feltétlenül vezet toxikus hatásokhoz” – idézi a hírügynökság Daniel Sautert, a Tübingeni Egyetem kutatóját. Peter Murray, a német Max Planck Intézet kutatója szerint a szervezet szükség esetén befogná és eltávolítaná a tüskefehérjét is.

Illusztráció: Ivan Diaz / Unsplash

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!