A tudományos portál témaösszefoglaló cikke szerint a jelentésben vizsgált esetekről az amerikai hadsereg katonái számoltak be. A légierő pilótái a nyolcvanas évek óta többször találkoztak azonosítatlan repülő tárgyakkal, amelyek gyakran hiperszonikus sebességgel mozogtak, vagy épp harmincezer lábnyi magasságban tanyáztak 11 órán keresztül.

Néhány esetben kiderült, hogy a pilóták kereskedelmi drónnal találkoztak, máskor valószínűleg programhiba okozta az észlelést. Asztrofizikusok szerint légköri jelenségeket is nézhettek azonosítatlan repülő tárgynak. A Pentagon képviselői szerint pedig az sem elképzelhetetlen, hogy egyes tárgyak más nemzetek fejlett kémeszközei voltak.

A Qubit emlékeztet: az eddig nyilvánosságra került részletek alapján a vizsgált esetek között nincs olyan, amiről egyértelmű lenne, hogy földönkívüli eredetű tárgyakról lenne szó. Persze ennek a lehetőségét nem is tudják minden esetben kizárni.

A politikai szereplők mindenesetre egyetértenek abban: akármi látható is a felvételeken, mindenképp tisztázni kell az eredetüket – mivel ezek az azonosítatlan légköri jelenségek beléptek az Egyesült Államok légterébe. Erre egyébként a NASA nemrégiben kinevezett elnöke, Bill Nelson is ígéretet tett, egy Pentagontól független vizsgálat keretében.

Az ufóhívők persze abban bíznak, hogy a jelentés a saját elméleteiket igazolja majd. A földöntúli magyarázatokkal szemben szkeptikus Mike West ezzel kapcsolatban arra figyelmeztet: ne dőljünk be azoknak, akik – nézeteik alátámasztása érdekében – gyenge bizonyítékokat próbálnak erősként eladni.

Update | Június 25-én végre megjelent a Pentagon várva várt jelentése az elmúlt húsz év azonosítatlan repülő tárgyairól. Ebben a védelmi minisztérium többek között elismeri: nem rendelkezik elegendő megbízható adattal ahhoz, hogy megfejthesse minden azonosítatlan légköri jelenség okát – olvasható a Qubit friss összefoglalójában. Az UAPTF (Unidentified Aerial Task Force) nevű szervezeti egység 90 napon belül tájékoztatja a Kongresszust arról, milyen további lépéseket tesznek majd ebben az ügyben.

Illusztráció: Marc Thunis / Unsplash

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!