A brit közszolgálati médiavállalat azután szánta el magát erre a lépésre, hogy a Newsnight című műsor szerkesztőjét, Nicholas Wattot a múlt héten a koronavírussal kapcsolatos korlátozások és az oltások ellen tiltakozó tüntetők zaklatták a Downing Streeten. Az újságírókat emellett egyre több fenyegetés éri az online felületeken is, ahol nemritkán személyes adataik – például lakcímük – közzétételével buzdítanak erőszakra – olvasható az Observer anyagában. Wattot például patkánynak, démonnak, hazugnak és a kormány lefizetettjének is nevezték a meneküléséről készült videó közösségi oldali kommentjei között.

BBC journalist Nicholas Watt chased through streets by anti-lockdown protesters

A BBC journalist was chased and abused at an anti-lockdown protest outside Westminster. Videos posted on social media show Nicholas Watt, the political edito…

A Tech Against Terrorism kezdeményezés szóvivője szerint az oltás- és lezárásellenes aktivisták egyre inkább összefonódnak erőszakos szélsőjobboldali erőkkel is az olyan, kevésbé moderált platformokon, mint például a Telegram – miközben mindkét közösség egyre inkább kiszorul a nagyobb közösségi oldalakról. A digitális gyűlölet visszaszorításával foglalkozó Center for Countering Digital Hate vezetője szerint az oltásellenes aktivisták – az emberek félretájékoztatása mellett – egyre inkább élnek a megfélemlítés eszközével is.

Az újfajta fenyegetés kezelése érdekében a BBC egy munkacsoportot állított fel munkatársai online biztonságának erősítésére. A brit közszolgálati médiacsoportnál arra bátorítják az alkalmazottakat, hogy vegyenek részt egy képzésen, amely a személyes támadások megfelelő kezelésére készít fel.

Az Unesco szerint az újságírók elleni erőszak világszerte erősödött az elmúlt időszakban, amelyet részben a járványkezeléssel kapcsolatos lakossági ellenérzések is táplálnak.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!