A mozgás ellenében a pihenésre buzdító, talán viccnek szánt, de sokak által komolyan vett szöveg így néz ki:

A futópad feltalálója 54 éves korában elhunyt.
A torna feltalálója 57 éves korában hunyt el.

A testépítés világbajnoka 41 éves korában elhunyt.
60 évesen hunyt el a világ legjobb futballistája, Maradona.
James Fuller Fixx nevéhez fűződik, hogy a futás népszerűsítésével segítette az amerikai fitnesz forradalom elindítását. 52 éves korában kocogás közben szívinfarktusban halt meg.

DE
A Nutella márka feltalálója 88 éves korában elhunyt
A Winston cigarettagyártó 102 éves korában elhunyt
Az ópium feltalálója 116 éves korában földrengésben halt meg
A Hennessey Liquor feltalálója 98 éves korában elhunyt.
Hogyan állapították meg az orvosok, hogy a testmozgás hosszabbá teszi az életet?

Tehát pihenjen, pihenjen, és ÉLVEZD AZ ÉLETET!!!

Természetesen 5-10 kiragadott feltaláló vagy sportoló példája nem igazolna semmit akkor sem, ha a fentiek igazak lennének. Ebben a nagyságrendben néhány internetes kereséssel könnyen összemazsolázhatunk olyan listákat, amelyek az általunk sugallni kívánt elméletet támasztják alá.

A Reuters tényellenőrzői szerint azonban a fenti példa ismeretlen készítői még a pontosságra sem törekedtek: a felsorolt számok nagy része téves vagy épp értelmezhetetlen. Cikkükben, amelyben tételesen sorra veszik a fentieket, az alábbiakra jutnak:

  • A modern futópad feltalálója, William Staub 96 éves korában halt meg. Persze egy adott találmány feltalálójának kiválasztása sosem egyszerű, de a futópados állítás akkor sem illeszkedik jobban a fenti mintába, ha az előfutárokat is megnézzük: Sir William Cubitt 76 évesen, Robert Bruce 87 évesen, Wayne Quinton 94 évesen hunyt el.
  • Bár a torna hosszú múltra tekint vissza, a modern torna feltalálójaként általában Friedrick Ludwig Jahnt szokták emlegetni, aki 74 évesen halt meg.
  • Hogy ki lehet a “testépítés 41 évesen elhunyt világbajnoka”, azt a Reuters tényellenőreinek nem sikerült kinyomozniuk. Az általuk talált, legfiatalabb korban elhunyt testépítő Rich Piana (46) és Mike Matarazzo (48) volt. Egyben megjegyzik: az intenzív testépítésnek és bizonyos kiegészítőknek a szedése negatív hatással lehet az ember szervezetére.
  • Maradona tényleg 60 évesen hunyt el, de a focinál és a mozgásnál talán több köze lehetett halálához alkohol- és drogfüggőségének.
  • James Fuller Fixx nem szerepel a Reuters gyűjtésében, de a férfi valóban 52 éves korában halt meg, futás közben. A boncolás szerint halálát érszűkület által kiváltott szívinfarktus okozta. A teljes képhez hozzátartozik az is, hogy Fixx genetikailag is hajlamos volt a betegségre (apja is szívinfarktusban halt meg 43 éves korában), ő maga megnagyobbodott szívvel született, és fitneszforradalmi tevékenysége előtt egészségtelen életet élt (erősen dohányzott és stresszes életet élt).
  • A Nutellát 1964-ben vezette be a Ferrero. Abban az időben a cég vezetője Michele Ferrero volt, aki 89 évet élt. A milliárdos férfi Olaszország leggazdagabb embere volt.
  • Nem tudni, kit gondolnak a fenti szöveg szerzői a Winston cigaretta 102 éves alapítójának, de a márka 1954-es bevezetésekor Bowman Gray Jr. volt a gyártó cég vezetője, aki 62 éves korában halt meg.
  • A 116 éves ópiumos feltaláló megint csak egy megfoghatatlan kategória. A Reuters nem talált senkit, aki az ópium feltalálásával kapcsolatban állna, és ennyi idősen halt volna meg. Mindenesetre a Guinness World Records szerint a 116 az éppen a férfi világrekord (a női pedig 122).
  • A Hennessey alapítója, Richard Hennessy 76 évet élt.

De ami a fenti számoknál is fontosabb: tudósok szerint az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás csökkenti a betegségek kockázatát, és növeli a várható életkort – mutat rá a Reuters cikke.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!