Állítás: A középkori városok úsztak a mocsokban, a hulladék az utcán maradt

Cáfolat: Bár az egyes városok és korszakok komoly eltérést mutatnak, a végtelenül mocskos középkori utcákról szóló híradások többnyire a későbbi korok túlzásai. Az éjjeliedényt nem az ablakon át ürítették ki, noha azt nem állíthatjuk, hogy ilyesmi sosem fordult elő. A középkori városok külön embert tartottak az állati trágya és egyéb hulladékok összeszedésére. A háztartásokban pedig vagy akadt árnyékszék, vagy tőlük is összegyűjtötték a hulladékot. Részletek.

Állítás: A középkori szegényeknek nagyon rosszak voltak a fogai

Cáfolat: A középkorban játszódó filmekben gyakran találkozni fogatlan szegényekkel. A valóság azonban az, hogy a fogszuvasodást elsősorban okozó cukor drága anyagnak számított a középkorban. Vagyis a gazdagabb személyek fogazata gyakrabban épphogy rosszabbul nézett ki, mint szegényebb társaiké. Emellett a középkori ember táplálkozása kalciumban gazdag volt, ami jót tett a fogaknak. Részletek.

Állítás: A középkori emberek mindenhol fáklyával világítottak

Cáfolat: Bár a látványossága miatt gyakran úgy tűnik, hogy még a belső tereket is fáklyával világították meg, valójában inkább mécseseket használtak. A fáklya ugyanis kormozik és füstöl, márpedig a középkori belső tereket és falakat gyakran értékes szőnyegek és kárpitok fedték. A mécses egy praktikus, olcsó és hordozható világítóeszköz volt, amely egy kanócból és az általa felszívott olajat tároló kerámiából állt. Részletek.

Állítás: A sodronyvértek, páncélok könnyen átszúrhatók

Cáfolat: Habár a filmekben gyakori jelenet a vértek átdöfése, valójában komoly erő kell ahhoz, hogy valaki átszúrjon egy középkori védőfelszerelést. Ha ilyen keveset ért volna egy páncél vagy egy sodronyvért, akkor a középkori emberek sem viselték volna. A közelharcról fennmaradt kézikönyvek is elsősorban azokat a technikákat mutatják be, amelyekkel az ellenfél védtelen pontjait tudják támadni. Részletek.

Állítás: A középkorban mocskosak voltak az emberek

Cáfolat: Részben, de nem annyira, amennyire sok történeti film érzékelteti. Bár a középkori ember valóban nem fürdött annyit és úgy, mint manapság, a tisztálkodás nem volt ellenükre. A középkori emberek ismerték például a szappant is, amelyet részben állati zsírból és hamuból készítettek el. Bár ezek nem voltak olyan illatosak és tartósak, mint mai társaik, de attól még használták őket. Részletek.

További, középkorral kapcsolatos, filmes tévhitek cáfolata.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!