Íme a Jacques Attalihoz, François Mitterrand egykori tanácsadójához kapcsolt idézet:

“A jövőben a népesség csökkentésének módját kell keresni. Kezdjük az öregekkel, mert amint meghaladják a 60-65 évet többet fogyasztanak, mint amennyit termelnek, és ez sokba kerül a társadalomnak. Aztán a gyengék, aztán a haszontalanok, akiknek semmi haszna a társadalom számára, mert mindig több lesz belőlük, és végül a hülyék. Az eutanáziának ezeket a csoportokat kell megcéloznia, az eutanáziának minden esetben a jövőbeni társadalmaink alapvető eszközének kell lennie. Természetesen nem fogunk tudni embereket kivégezni vagy táborokat építeni. Megszabadulunk tőlük ha elhitetjük velük, hogy ez a saját javukra szolgál. A túlnépesedés haszontalan és gazdaságilag túl költséges. Társadalmi szempontból is sokkal jobb, ha az emberi gép hirtelen leáll, mint amikor fokozatosan romlik. Emberek millióit sem tudjuk tesztelni intelligenciájukra, de találunk vagy előidézünk valamit, egy bizonyos embereket megcélzó járványt, valódi gazdasági válságot vagy sem, vírust, amely az öregeket sújtja vagy a túlsúlyos embereket, a gyengéket.. Megadják magukat a félelemnek és a hülyék hinni fognak benne és engedik magukat kezelni. Meggyőzzük őket arról, hogy a kezelés megvan és ez a kezelés jelent megoldást. Az idióták kiválasztása ezután gondoskodik magáról: maguk mennek a vágásra. “[Az élet jövője – Jacques Attali, 1981] Interjúk Michel Salomonnal, Les Visages de l’avenir gyűjtemény, éditions Seghers.” … Jacques Attali: Az „eutanázia”, mint „a társadalmak jövőjének egyik legfontosabb eszköze” – Fórum Natural Law and Humanism”

Tényellenőrzők szerint az Attalihoz kapcsolt idézet kitaláció

A Snopes cikke szerint a kérdéses idézetnek nincs köze Jacques Attalihoz. A francia közgazdász nevét nem először használják eutanáziát támogató gondolatok hitelesítéséhez. A Snopes idézi például a CheckNews 2017-es tényellenőrző anyagát, amelyben hasonló mondatokat adtak a francia közgazdász szájába.

Az akkori és a mostani szövegből csupán két gondolat származik valóban egy Attalival készített interjúból:

  • Amint az emberek meghaladják a 60-65 évet, többet fogyasztanak, mint amennyit termelnek, és ez sokba kerül a társadalomnak.
  • Sokkal jobb, ha az emberi gép hirtelen leáll, mint amikor fokozatosan romlik.

Ezt a Michel Salomon által készített, 1981-ben könyv formában is publikált interjút a mostani szöveg terjesztői is felhasználják forrásként, azt sugallva, hogy a szöveg többi része is onnan van.

Jacques Attali 1981-as kamu idézete az eutanáziáról
A szöveg egy angol változata a Snopes mentésében

Az AFP tényellenőrzői magát Attalit is elérték a hozzá kapcsolt idézettel kapcsolatban, aki megerősítette: a neten terjedő szöveg kitaláció. A szóban forgó interjúban Attali ugyan valóban beszélt annak lehetőségéről, hogy az eutanázia a jövő társadalmának egy eszköze lehet, de nem szorgalmazta az idős emberek tömeges legyilkolását.

A Snopes felhívja a figyelmet arra is, hogy hasonló, Attalihoz hamisan kapcsolt idézetek már a nyolcvanas évek óta keringenek. 2021-ben pedig valaki ezeket a mondatokat a koronavírus-járványra aktualizálva élesztette újjá.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!