Mint arról a hét elején az AFP tényellenőrző oldala is beszámolt: április elején több ezren osztották meg azt a Facebook-bejegyzést, amelyben egy elpusztult gólyákat ábrázoló kép is látható. A bejegyzés egyik változata azt állította, hogy Semjén Zsolt KDNP-s politikus lőtte le a madarakat. A madarakat azonban nem lőtték le, és nem is Magyarországon pusztultak el – olvasható a tényellenőrző oldalon. A török hatóságok szerint a gólyákat április 4-én találták Törökországban. Nem volt rajtuk lőtt seb, a nyomozás szerint valószínűleg mérgezés áldozatai lettek.

Semjén kamu gólyás fotója
A kamu kép az AFP mentésében

Az eset után Bayer Zsolt publicista április 12-én felháborodott hangvételű posztot tett közzé a Facebookon, név és település szerint említve benne a hamis információ egyik újraosztóját. “Nyilván sokan ismerik helyben, és e sokakhoz fordulva kérem: nyugodtan keressék fel xxx-nét [név kiszerkesztve], és tegyenek fel neki udvarias kérdéseket arra vonatkozóan, ezt mégis hogyan gondolta, és nem aggódik-e, amiért ilyen aljas módon, gondolkodás nélkül megrágalmaz embereket” – írta többek között.

A poszt megjelenése után kiderült, hogy a kipécézett felhasználó nem a bejegyzés közzétevője, csupán egy sokadik újraosztója. A nő – akit egy gyorsinterjú erejéig a hvg.hu is elért – arról beszélt: nem érti, hogy a több ezer megosztóból miért épp ő került célkeresztbe. “Én csak láttam a falamon egy képet, amit megosztottam. Ennyi történt. Vasárnap este osztottam tovább, én voltam a háromezer-négyszázötödik megosztója a képnek” – emlékezik vissza az esetre a nő, akit – saját bevallása szerint – a hvg.hu interjújának időpontjáig fizikai atrocitás nem ért, de sok mocskolódó üzenetet kap.

A 444.hu-nak Dániel Péter – akit a lap “általános Fidesz-ellenes aktivistaként” aposztrofál – elismerte, hogy a képet eredetileg ő posztolta ki a Tiltakozzunk a Klubrádió elhallgattatása ellen! nevű Facebook-csoportba (ez a tartalom azóta nem érhető el). Lapértesülés szerint a képhamisítás ügyében Semjén Zsolt feljelentést tett.

Illusztráció: AFP

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!