Április 9-én, 99 éves korában elhunyt Fülöp edinburghi herceg, II. Erzsébet brit királynő férje. A herceget február közepétől 28 napig kórházban kezelték az udvar által közelebbről nem részletezett fertőzéses betegség és szívproblémák miatt – írja az MTI. Fülöp március 16-án térhetett haza a kórházból, de halálának pénteki bejelentéséig már nem mutatkozott a nyilvánosság előtt.

Nem sokkal a hír bejelentése után szárnyra kaptak különféle álhírek és mémek Fülöp herceggel kapcsolatban. Az egyik ártatlanabb mém egy jó pár évvel ezelőtti történetet elevenít fel, azt állítva: Fülöp herceg egy alkalommal magát palotaőrnek álcázva viccelte meg Erzsébet királynőt. Aki aztán – így a kísérő szöveg – nem is tudta visszatartani nevetését, amikor meglátta beöltözött férjét.

Fülöp herceg megvicceli Erzsébet királynőt - kamu
Forrás: Snopes.com

A fotó a Snopes szerint valódi, de egyrészt nem viccről van szó, másrészt II. Erzsébet sem Fülöp hercegen nevet. A képet 2003-ban készítette egy Chris Young nevű AP-fotós egy hivatalos windsori ceremónián. Bár Fülöp herceg beöltözése a mém által említett kontextusban viccesnek tűnhet, valójában nem viccről – és nem is egyszeri beöltözésről – van szó. A herceg a protokoll szerint gyakran mutatkozott ebben az öltözékben.

A királynő nevetésének oka a Snopes szerint egy méhtámadás volt. Miközben a herceg arra várt, hogy Erzsébetet elkísérje egy ünnepségre, méhek zavarták meg a vendégek várakozását. Egy embert meg is csíptek, de aztán gyorsan rendet teremtettek, és az ünnepséget megtartották. A mémben szereplő fotó – mint azt ez a korabeli cikkrészlet is alátámasztja – ennek a zűrzavarnak az egyik pillanatában készült, a királynő nevetésének pedig nincs köze férje öltözékéhez.

Kevésbé ártalmatlanok azok az állítások, amelyek különböző teóriák népszerűsítésére próbálják felhasználni a herceg halálhírét. A Vice cikke szerint a QAnon például azzal lovagolta meg Fülöp halálhírét, hogy a herceg a Covid-elleni oltásába halt bele. De olyan számmisztikai őrületek is megjelentek – ugyanazon a fórumon, ahol mások azt állították, hogy a herceg már korábban meghalt -, hogy a(z április) 9-ei, 99. életévben bekövetkezett halál számai egymás mellé téve 999-et adnak ki – ami megfordítva 666.

Update | Völgyi Attila írta meg a blogján, hogy a BBC-n további képek is láthatók a szóban forgó méhtámadásról, illetve hogy a kép készítője, Chris Young nem az AP, hanem a PA fotósaként lehetett jelen, előbbi fotóügynökség csak átvette az anyagát.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!