A Facebook eltávolította Szadir Dzsaparov kirgiz államfő bejegyzését, amelyben arról írt, hogy a sisakvirág-gyökér kivonata hatékony megoldás a koronavírus-fertőzés kezelésére. A közösségi oldal szerint ez ugyanis álhír, a készítmény pedig erősen mérgező lehet – írja a Szabad Európa.

A Szabad Európa megkeresésére a cég szóvivője arról tájékoztatott: a posztot törölték, ugyanis még választott tisztségviselőknek sem engedik meg, hogy testi károsodáshoz vezető és koronavírussal kapcsolatos dezinformációt osszanak meg.

Múlt heti sajtótájékoztatóján a kirgiz egészségügyi miniszter közölte, hogy megkezdték 300 koronavírusos beteg kezelését a sisakvirág-gyökér kivonatával. Az újságírók előtt maga is ivott a készítményből, hangsúlyozva, hogy az nem káros – emlékeztet a Szabad Európa.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ugyanakkor rámutatott: nincs bizonyíték arra, hogy az Aconitum soongaricum használata biztonságos, illetve hatásos lenne bármilyen betegség esetében. A sisakvirág-gyökér fogyasztása súlyos megbetegedést okozhat, és akár halálos is lehet.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!