2017 végén egy hawaii obszervatórium kutatói egy naprendszerünk belsejében száguldozó objektumra lettek figyelmesek, amely sebessége miatt csak egy másik csillagrendszerből érkezhetett. Avi Loeb, a Harvard csillagászati tanszékének vezetője azóta is vallja: az ’Oumuamua névre keresztelt látogató nem lehetett aszteroida, mert ahhoz túl gyorsan mozgott és furcsa pályán haladt, továbbá látható gázképződés nélkül tért le a Nap gravitációja által megszabott pályáról. Mindezek szerinte annyira különlegessé teszik az objektumot, hogy valószínűtlenné tesznek minden természetes magyarázatot.

Hipotézise szerint – amit később könyv formában is prezentált – az objektum egy távoli, földön kívüli civilizáció fejlett technológiai eszköze, például egy fényvitorla lehetett. Loeb úgy véli: az, hogy ezt az elméletet a csillagászok többsége kizárja, vagy épp nem hajlandó foglalkozni vele, annak jele, hogy a tudomány képviselői egy elefántcsonttoronyban élnek. Félnek minden újító gondolattól, ami elsodorhatja őket a mainstream gondolkodástól, vagy parkolópályára teheti karrierjüket – véli.

A többség nem osztja ezt a nézetet

A tudományos világ nagy része azonban nem vette meg ezt az elméletet. Szerintük az objektum természetes égitest, egy különös üstökös lehetett – még akkor is, ha furcsa anomáliákat mutatott. Ahogy arra Molnár László csillagász – Bertrand Russell és a Carl Sagan elveit idézve – rámutat a Qubiten 2021 márciusában megjelent cikkében:

“… egy a Naprendszeren áteső földönkívüli technológia létének bizonyítása attól igényel bizonyítékokat, erős bizonyítékokat, aki vállalja ennek állítását. Azt mondani, hogy ‘belefér a rendelkezésre álló adatok bizonytalanságába’ nem üti meg ezt a mércét”.

Véleménye szerint annak, ha szigorú bizonyítékok nélkül fogadunk meredek állításokat, megvan az a veszélye, hogy mindez visszaüt a tudományra.

Interstellar object ‘Oumuamua

The first interstellar object from beyond our solar system was discovered via the Pan-STARRS astronomical observatory in Hawaii in 2017 and named ‘Oumuamua. …

Se nem cigi, se nem üstökös?

Ez a cikk nem kíván állást foglalni a neves csillagász és a csillagász szakma többi képviselője közötti vitában. Mindössze a polémia legújabb epizódjáról szeretnék hírt adni, az Arizona Állami Egyetem kutatóinak 2021 márciusában publikált hipotéziséről.

Eszerint a 2017-es “csillagközi látogató” se nem üstökös, se nem aszteroida, és még csak nem is hasonlít a legismertebb fantáziarajzokon megjelenített, szivar alakú objektumra. Alan Jackson és Steven Desch elmélete szerint az űrtárgy valójában inkább süti formájú, és fagyott nitrogénből áll, akárcsak naprendszerünkben a Pluto és a Triton nevű Neptunusz-hold felülete. Ez az anyag pedig szerintük magyarázatot adhat az objektummal kapcsolatban megfigyelt anomáliákra is.

A tanulmány szerint valószínűleg egy 500 millió évvel ezelőtti becsapódás következtében vált le egy darab egy jeges nitrogénnel borított égitestről, majd ez vándorolt át a mi csillagrendszerünkbe. A kutatók úgy gondolják, hogy az ’Oumuamua vöröses maradványa jó eséllyel ennek a leszakított résznek egy darabja, amelynek külső rétegeit a kozmikus sugárzás és a Nap erodálta. Valahogy úgy, ahogy egy szappal elvékonyodik használat közben.

Az American Geophysical Union által publikált elmélettel kapcsolatban Avi Loeb is megszólalt, egészen pontosan levélben válaszolt az AP hírügynökség ezzel kapcsolatos megkeresésére. A csillagász úgy gondolja, hogy a különleges körülmények ismeretében továbbra sem szabad lemondani a mesterséges eredetet feltételező hipotézisről, és további bizonyítékokat kell gyűjteni.

Az AP anyaga megjegyzi: az ’Oumuamua időközben messze jár, körülbelül 3,2 milliárd kilométerre van tőlünk, és túl kicsi ahhoz, hogy akár a Hubble űrteleszkóppal láthassuk. Ezért aztán a jelenség vizsgálóinak nem marad más választása, mint az eredeti megfigyelések alapján tovább finomítani elemzéseiket – mutat rá Jackson. Szerinte mire az ’Oumuamua 2040 környékén elhagyja naprendszerünket, szélesség-vastagság aránya 10:1 méretűre vékonyodik, vagyis inkább fog hasonlítani egy palacsintára, mint egy sütire.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!