Március 17-én olyan állítás terjedt el a neten, miszerint Joe Biden amerikai elnök sajtószereplését greenbox előtt vették fel, és csak utólag montírozták oda a hátteret. Biden azonban – így a teória – túl mozgékony volt, és ahogy túlnyúlt az egyik elé tolt, szélfogós mikrofonon, leleplezte magát. Erről a videorészletről van szó:

Biden Says He Has No Plans Yet to Visit Southern Border Amid Migrant Surge

President Joe Biden said Tuesday he has no plans to travel to the U.S.-Mexico border amid an influx of migrants seeking to enter the U.S. and congressional d…

És erről a pillanatról, ami első ránézésre valóban gyanút keltő lehet:

Joe Biden greenbox mikrofon

A Snopes szerint azonban valójában csupán arról van szó, hogy a járvány miatt a sajtó képviselői hosszú mikrofonállványokat és nagyfejű mikrofonokat használnak. Vagyis bár a riporterek jó néhány méternyire vannak az elnöktől, mikrofonjaikat közvetlenül elé tolják.

Így amikor úgy tűnik, Biden átnyúl a mikrofonokon, az azért van, mert tényleg átnyúl felettük. A furcsa hatást pedig az okozza, hogy ezek a mikrofonok a megszokottnál nagyobbak.

Az alábbi tweetben a digitális manipuláció egyik pápája, Captain Disillusion egy megértést segítő illusztrációval mutat rá arra, hogyan és miért nyúl át Joe Biden a mikrofonon.

Az egyébként a Fehér Ház kertjében felvett jelenet egyik résztvevője, az egyik mikrofont tartó riporter, Steve Herman szintén a Twitteren számolt be róla, hogy a jelenet valós, nem greenbox előtt felvett volt.

Mike West szemléltető videójában pedig a saját kertjében rekonstruálja a jelenetet.

Explained: Why This Video of Biden and a Dead Cat Looks Fake, but Isn’t.

A video of Biden talking to reporters from March 16, 2021 has several very large microphones bobbing around at the bottom of the frame. Because the large gre…

Hasonló konteó egyébként a Snopes szerint korábban is terjedt már Joe Bidennel kapcsolatban, akinek elnökségét sokan továbbra sem hajlandók tudomásul venni.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!