Az MTI által is idézett közlemény szerint két ismeretlen keresett fel egy nagykanizsai idős férfit a körzeti orvosi rendelő nevében. A csalók azt állították, hogy a koronavírus elleni oltási listára felkerülésért alá kell írni a náluk lévő dokumentumokat.

A férfi aláírta a dokumentumot, de később gyanúsnak találta a körülményeket. Miután felkereste a rendelőt, elmondták neki, hogy senkit nem küldtek ki oltási regisztráció miatt.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a hasonló esetek megelőzéséért arra hívja fel az állampolgárok figyelmét, hogy az oltási regisztrációval senkit nem keresnek meg személyesen a lakásán. Regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu oldalon tudnak az érdeklődők.

Fertőzés elleni “csodaszerek” a netről

A Készenléti Rendőrség nyomozói február közepén arról is hírt adtak, hogy több olyan weboldalt és fórumot is azonosítottak, ahol ismeretlen csalók koronavírus elleni “csodaszereket” próbálnak meg értékesíteni.

Közleményük szerint a csalók a minél nagyobb haszon elérése érdekében úgy állítják be ezeket a “gyógyszereket”, mint amelyek szigorú bevizsgálásokon estek át. Sőt, a nagyobb hitelesség elérése érdekében az elkövetők “szakértőket” szólaltatnak meg, stúdióbeszélgetéseket imitálnak és tudományosnak látszó tanulmányokra hivatkoznak hirdetéseikben.

Közelebbről megvizsgálva az oldalakat azonban kiderül, hogy a hangzatos leírásokon túl sem az említett szerekről, sem azok terjesztőiről nem található ellenőrizhető adat. A megszólaltatott szakértők valójában nem létező személyek, és az idézett tudományos kutatások sem történtek meg.

A bűnözők célja a hirdetésekkel az, hogy minél több állampolgártól csaljanak ki pénzt. Ha végül küldenek is valamilyen terméket, annak forrásáról és a hatóanyagok összetételéről semmilyen ellenőrizhető adat nem állapítható meg – idézte akkor az MTI a rendőrséget.

Illusztráció: Markus Spiske / Unsplash

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!