2021 februárjában furcsa videók jelentek meg a közösségi oldalakon arról, hogy random járókelők és sofőrök két Holdat videóztak le Dubajban.

https://youtu.be/utUVmHv1lbM

Józanul gondolkodó ember természetesen nem gondolja, hogy valami csoda folytán Dubaj kapott volna egy extra Holdat. A felvétel érdekessége inkább az, hogy a legvalószínűbb szóba jöhető megoldás sem igaz – azaz nem digitálisan módosított videóról van szó. Vagyis valamennyire mégis, csak nem úgy.

Marsi holdas performansz

A Snopes szerint a videók valódiak, azokon azonban a két marsi hold, a Phobos és a Deimos digitális kivetítései láthatók. Az apropó pedig az Egyesült Arab Emirátusok Remény nevű szondájának Mars-felé közeledése – ezt ünnepelték ezen a módon.

A Rakéta cikke szerint az Al Amal, azaz Remény névre keresztelt szondát 2020. július 19-én lőtték fel, és 2021. február 9-én kell megérkeznie. Az űrszonda feladata a bolygó atmoszférájának a feltérképezése lesz annak érdekében, hogy a kutatók pontosabb képet kapjanak a Mars klímájáról. A missziót két évesre tervezték, de akár 2025-ig is gyűjthetnek adatokat az égitestről.

A Gulf News tudósítása szerint a dubaji kétholdas hatást két százméteres daru és egy negyvenméteres kivetítő segítségével hozták létre.

Két Hold Dubajban
Fotó: Gulf News

Ezek pedig a figyelemfelhívó látványosság telepítésének pillanatai:

Mystery solved about two moons in Dubai

To read more, click here: https://www.thenationalnews.com/

További látogatók a Marson

A Reményen kívül egyébként két további látogató érkezik hamarosan a vörös bolygóhoz: a kínai űrszonda február 10-én áll orbitális pályára, a NASA marsjárója, a Perseverance (Kitartás) pedig február 18-án landol. Az űrexpedíciók időzítése nem véletlen: az alatt az egy hónap alatt kell útnak indítani a kutatóhajókat, amikor a Mars és a Föld optimális távolságban van egymástól – írja az MTI.

A Mars két holdját Asaph Hall amerikai csillagász fedezte fel 1877-ben. A marsi holdak eredetének részletei tisztázatlanok, de a holdak kémiai összetétele és mérete az sugallja, hogy a Mars és a Jupiter között lévő fő kisbolygó-övezetből kerültek Mars körüli pályára, esetleg a bolygó korai, sűrű légköre fékezhette le az égitesteket a befogáshoz szükséges sebességre – olvasható a csillagaszat.hu-n.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!