Amerikában gőzerővel folynak a koronavírus-vakcina iránti bizalmat erősítő kampányoltások. Múlt pénteken Mike Pence amerikai alelnököt és feleségét oltották be élő adásban, és nyilvános oltásra jelentkezett három korábbi elnök – Bill Clinton, George W. Bush és Barack Obama – is. Nancy Pelosi amerikai képviselőházi házelnök december 18-án kapta meg a Pfizer-BioNTech vakcináját.

Nem sokkal később az kezdett el terjedni a neten, hogy az egész csak szemfényvesztés – merthogy még a kupakot sem vették le a tűről.

Nancy Pelosi oltása
Kinagyított képpel mutatnak rá a rejtélyes sárga kupakra Nancy Pelosi oltásakor.

A Reuters tényellenőrzői azonban megjegyzik: a fotóügynökségek képein jól kivehető a teljes fecskendő az oltás folyamán (ide a Gettys egyik fotóját linkelem).

A Reuters szerint a netezők által kupaknak nézett narancssárga műanyag a fecskendő része, és – az állításokkal ellentétben – nem fedi a tűt. Egy hasonló fecskendőt itt láthattok.

Update | A kupakkal oltás konteója – megspékelve továbbá egy dublőr alkalmazásának vádjával – január közepén idehaza, Müller Cecília országos tisztifőorvos beoltásakor is felbukkant az egyik ismert vírustagadó facebookos posztja alatti kommentekben. A kérdés egy néhány nappal későbbi operatív törzs sajtótájékoztatón is előjött, ahol Müller Cecília azt mondta: nincs dublőre, ő kapott oltást, és örül neki.

A Müller Cecília oltása kupakkal konteó Doktor Gődény facebookos posztja alatt

Koronavírussal kapcsolatos megtévesztő infók elemzése itt.

Nyitókép: Twitter / Nancy Pelosi

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!