A Telex összefoglaló anyaga felidézi: kedden bejárta a világsajtót a hír, miszerint november közepén egy több mint három méter magas fémoszlopra bukkantak Utah állam egyik nemzeti parkjában. Nem sokkal később – műholdfelvételeknek köszönhetően – kiderült, hogy az oszlop már legalább négy éve óta ott áll (egészen pontosan valamikor 2015 augusztusa és 2016 októbere között került oda).

Fotópár: hisutton.com

Hogy miként, miért és ki által került oda, arról viszont csak feltételezések vannak – a megmosolyogtató ufó szál mellett is gazdag a választék magyarázatkísérletekből (a földönkívüli eredetet már csak az is kizárja, hogy a utahi közegészségügyi hivatal képviselője szerint az oszlopon könnyen beazonosíthatók az emberi ténykedés jelei – többek között csavarok és betonvágó használatára utaló nyomok).

‘This is wild’: mysterious monolith found in Utah desert

A mysterious monolith has been discovered in a remote part of Utah after being spotted by state employees counting sheep from a helicopter. The structure, es…

Művészi installáció? Filmesek műve?

Miután a fémtömböt felfedező pilóta arról beszélt, hogy a monolit egy művészeti installációra emlékezteti, többen is a szoborinstallációiról ismert John McCracken minimalista szobrászra kezdtek mutogatni. Ezt a teóriát a 2011-ben meghalt művész munkáit kiállító New York-i galéria először valószínűtlennek, később elképzelhetőnek nevezte. Még később pedig arról beszélt, hogy inkább egyfajta McCracken előtti tiszteletadásról lehet szó – írja a Telex.

Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy a fémoszlop egy filmesek és a sorozatgyártók között népszerű területen található. Itt forgott többek között részben az HBO néhány évvel ezelőtt indult, Westworld című sorozata, a 2000-es Mission: Impossible 2, vagy épp az 1989-es Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag is.

Bárki is hagyta azonban ott, bűncselekményt követett el, a szövetségi kezelés alatt álló földeken ugyanis engedély nélkül tilos hasonló szerkezeteket építeni – írja a Telex.

Update | A fémoszlop néhány nappal a felfedezése után nyom nélkül eltűnt. A utahi földkezelő közleménye szerint – mivel magántulajdonnak tekintik a tárgyat – nem ők intézkedtek annak elszállításáról – írja a Telex.

Update 2 | A New York Times cikke szerint az oszlop eltüntetését egy Andy L. Lewis nevű sportember és csapata vállalta magára, sőt Lewis erről egy felvételt is közzétett a YouTube-on. Egyik társa, Sylvan Christensen arról beszélt a lapnak, hogy a környezet védelme érdekében cselekedtek – írja a 444.hu. A fémszobor ugyanis idegen elem a környezetben, ráadásul a megtekintésére érkező turisták is beláthatatlan károkat okozhatnak a helynek.

Fotó: Utah Department of Public Safety

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!