Körülbelül egy hónappal John F. Kennedy meggyilkolása előtt Lee Harvey Oswald Mexikóvárosba utazott, ahol az amerikai és mexikói hírszerzések utólagos ismeretei szerint 1963. szeptember 27-től október 2-áig tartózkodott. Mivel Mexikó a hidegháború alatt egyaránt volt menedékhelye és találkozópontja a szovjet politikai menekülteknek, az antikommunista üldöztetés elől délre iszkoló amerikai baloldaliaknak és Castro-szimpatizánsoknak, felmerült a gyanú, hogy Oswald esetleg kommunistákkal ment tárgyalni Mexikóba. Ezt a teóriát erősíti az a néhány nap, amiről a titkosszolgálatoknak utólag sem sikerült kideríteniük semmit.

A mexikói összeesküvés-elméleteket kutató Gonzalo Soltero – új könyvéhez való nyomozásai során – egy olyan lyukra bukkant az e teóriát erősítő vallomások között, ami 57 évvel a történtek után is képes zárójelbe tenni a kérdéses szálat. Történetét most a Conversationbe írta meg.

Soltero nyomozásának központi alakja egy tampicói újságíró. Óscar Contreras Lartigue a gyilkosság időpontjában állítólag egy mexikóvárosi egyetemen tanult jogot. Ő csöpögtette el egy iszogatás alkalmával egy amerikai konzulnak azt az információt 1967 márciusában, hogy 1963-ban találkozott Oswalddal egy Castro-párti mexikóvárosi egyetemi csoportban. Az El Sol de Tampico újságírójának visszaemlékezése szerint az amerikai férfi mindenáron kubai vízumot akart szerezni, és ezért napokat töltött el castróistákkal az egyetemen. Sőt később a kubai nagykövetségen is találkozott velük.

Ezt az emlékét Contreras nemcsak az amerikai konzulnak, hanem – közvetlenül a gyilkosság után – állítólag akkori szerkesztőjének is elmondta, de további részleteket nem akart elárulni. Akkor sem, amikor évekkel később más, a Kennedy-gyilkosságot vizsgáló kutatók, újságírók próbálták szóra bírni. Mindenesetre vallomását többen is hitelesnek tartották, ami egyik fontos pillére lett a merénylet kubai szálának.

Apró mellékszál

Óscar Contreras 2016-ban meghalt, így Soltero őt magát már nem tudta újra szóra bírni. Egy apró mellékszálon elindulva azonban olyan nyomokra bukkant, amelyek legalábbis megkérdőjelezik a vallomás hitelességét. Contreras ugyanis arról is beszélt, hogy 1964-ben hagyta ott a mexikóvárosi egyetemet, és akkor költözött Tampicóba. De hogyan tudott akkor szerkesztőjének közvetlenül az 1963-as gyilkosság után az Oswalddal való találkozásáról mesélni, amikor még nem is költözött Tampicóba?

Solterót nem hagyta nyugodni a gondolat, és beleásta magát Contreras szülővárosi lapjának, az El Sol de Tampico lapjának archívumába. Ebből megtudta, hogy az újságnak a hatvanas évek elején volt egy vasárnapi pletykarovata, amelynek az írását Soltero 1963. június 6-án vette át, és ő vitte szeptemberben és októberben is.

Vagyis azokban a napokban, amikor Contreras állítólag jogot tanult Mexikóvárosban, és az egyetemen találkozott a kubai vízumért kulcsoló Oswalddal, egyben egy közel 500 kilométerre lévő, tengerparti város pletykarovatának szerzője is volt. Amelynek többek között a környék elitesküvőiről, jachtkirándulásairól tudósított rendszeresen. Ha Contreras politikai tudósító lett volna, anyagait akár Mexikóvárosból is írhatta volna, de a helyi társasági eseményekről szóló beszámolókat már bajosan – véli Soltero.

Szerinte az El Sol de Tampico archívuma hitelteleníti Contreras vallomását, és bár más teóriák is utalnak a gyilkosság mexikói (kubai) szálára, ő maga azt gondolja, hogy Mexikó nem fog rejtett kulcsokkal szolgálni a merénylet esetleges titkos hátterének felderítéséhez.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!