A Budapesti Corvinus Egyetem doktorjelöltjének írása szerint a katasztrófa egyik hazai hozadéka az volt, hogy a magyar tájékoztatáspolitika egyfajta liberalizációra kényszerült, ami közvetve segítette a nyilvánosság kiszélesedését és a demokratizálódást is.

Bár a politikai és ideológiai elvárásokon alapuló propaganda működését még egy atomkatasztrófa híre sem tudta teljesen kizökkenteni, a rendkívüli incidens kapcsán alulról – vagyis újságírói és hírszerkesztői kezdeményezésre – megjelent a bővebb tájékoztatás igénye is – írja Kékesdi-Boldog Dalma.

A csernobili katasztrófa világosan jelezte a magyar pártvezetés és a közönség számára a tájékoztatáspolitikai elvek tarthatatlanságát és a közönség tájékoztatásának prioritását. Mindezek pedig – a glasznoszty által jelzett új szemlélettel kiegészülve – egyértelművé tették a médiapolitika liberalizációjának szükségességét – mutat rá Kékesdi-Boldog Dalma.

A teljes cikket, amelyben a szerző röviden bemutatja a csernobili katasztrófa hazai tálalásának folyamatát is, itt olvashatjátok el.

Illusztráció: Fortepan / Rádió és Televízió Újság / Szalay Zoltán

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!