2012 novemberében futótűzszerűen terjedt a Facebookon, hogy azokon a napokon, amikor november 6-ára esett az amerikai elnökválasztás, mindig a republikánus jelölt nyert. Egészen pontosan hat alkalommal esett hatodikára a szavazás, és mind a hatszor (Lincoln 1860, Harrison 1888, McKinley 1900, Hoover 1928, Eisenhower 1956, Reagen 1984) a republikánus jelölt nyert. Aztán jött 2012 november hetedike, és a demokrata Barack Obama legyőzte Mitt Romney-t – nyugdíjazva ezzel egy hosszú, ám igazából csak hat elemből álló republikánus mintát.

Idén – ahogy a Telex is beszámolt róla – egy 1964 óta tartó, az előbbinél valamivel nagyobb mintán alapuló sorozat szakadt meg. Ohio ugyanis 1964 óta mindig a győztes jelöltre szavazott, most viszont – hiába győzött ott viszonylag simán a republikánus jelölt – a végső siker mégis a demokratáké lett.

Vagyis: még ha ebben a sorozatban erősebb is volt a kapcsolat a két tényező között, mint a november 6-ai széria esetében, és talán valami társadalmi háttere is lehet, biztosat ez sem jelent a végeredményre nézve. Tartsuk fejben a következő választásig.

Fotó: Robert Conklin / Unsplash

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!