A levél – amely látszólag az otpker@otpbank.hu email címről érkezik – arról értesít, hogy csatoltak számunkra egy átutalási bizonylatot.

Az OTP Bank november 18-ai közleménye szerint azonban a bank nem küld ügyfeleinek ilyen tartalmú leveleket, a .rar kiterjesztésű csatolmány pedig kártékony.

OTP adahalász levél

Az OTP azt javasolja, hogy a mellékletet semmiképp ne nyissuk meg. Ha már megtettük, ellenőriztessük számítógépünket.

Hogyan védekezhetünk az adathalászat ellen?

A bank korábbi tájékoztatása szerint gyanút keltő lehet minden olyan telefonhívás, SMS-üzenet, közösségi oldali üzenet vagy e-mail, amelyben az internetbanki bejelentkezéshez szükséges jelszavunkat vagy PIN-kódunkat kérik.

Szintén gyanúra adhat okot, ha az üzenet magyartalan nyelvezetű, nehezen értelmezhető, mivel ezek a tartalmak gyakran fordítóprogrammal készülnek.

Soha ne válaszoljunk az ilyen típusú telefonhívásokra, e-mailekre vagy SMS-ekre. Az OTP Bank sem e-mailben, sem telefonon, sem SMS-ben nem kér jelszavakat vagy PIN-kódokat, sem más bizalmas adatokat.

Ne telepítsünk ismeretlen programokat a számítógépünkre vagy telefonunkra, és mielőtt bejelentkezünk az internetbankba, győződjünk meg arról, hogy valóban az adott bank oldalán vagyunk-e.

Illusztráció: Markus Spiske / Unsplash

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!