Jön az influenzaszezon! Minden évben rengeteg, néha akár 100 000-nél is több ember hal meg az influenza miatt, a vakcina ellenére is. Lezárjuk emiatt az országunkat? Nem, megtanultunk együtt élni vele, ugyanúgy, ahogy megtanulunk együtt élni a koronavírussal is, ami a legtöbb ember körében sokkal kevésbé halálos!!!” – idézi a 444.hu Donald Trump koronavírusból gyógyuló amerikai elnök twitteres bejegyzését, amit a platform nem sokkal később elrejtett, mivel a “tweet megsértette a Twitter téves és potenciálisan veszélyes COVID-19 információkra vonatkozó szabályzatát”.

A Facebook ezúttal a Twitternél is keményebben bánt el az elnökkel, ők egyenesen törölték az ő felületükre kitett hasonló bejegyzést.

A törlés illetve elrejtés után Trump a tőle megszokott vehemenciával egy következő tweetjében újra elővette az internetes platformok korlátozott felelősségét biztosító 230. cikkely hatályon kívül helyezését. A bonyolult jogi helyzetről ebben a Vox-cikkben olvashattok részletesebben.

A 444.hu az elnök covidos posztjának tartalmi részével kapcsolatban megjegyzi: az új koronavírus halálozási rátájára jelenleg nincsen pontos adat, azt viszont tudni, hogy jóval magasabb az influenza halálozási rátájánál.

A hvg.hu az amerikai járványvédelmi központ adatait idézve hozzáteszi: bár valóban sokan halnak meg az influenza miatt az Egyesült Államokban – a 2019-2020-as időszakban mintegy 24 ezren –, ám a koronavírus-járvány miatt az elmúlt hat hónapban – az év eleji szigorú korlátozó intézkedések ellenére is – több mint 210 ezer ember halt meg.

A Telex.hu azt is megjegyzi: Trump már márciusban is írt ki hasonlót a Twitterre: akkor arról szónokolt, hogy az influenzában évente átlagosan 27-70 ezer ember hal bele, mégis minden megy tovább, a Covidnak pedig – akkor – csak 22 halálos áldozata volt.

Illusztráció: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!