Idehaza is több lap beszámolt arról, hogy a 12 éves Jackson Oswaltnak az otthonában, 3 millió forintnak megfelelő összegből sikerült megépítenie egy működő fúziós reaktort, amely teljesítményéért bekerült a Guinness World Records 2021-es kiadványába.

How a 12-year-old achieved nuclear fusion – Guinness World Records

▶ Order Guinness World Records 2021 || https://bit.ly/GWR-2021 Just hours before his 13th birthday in 2018, Jackson Oswalt fused together two deuterium atoms…

Mit épített valójában a fiú?

Hraskó Gábor tudományos ismeretterjesztő, az X-Aknák facebookos oldal szerzője azonban felhívja a figyelmet, hogy az állításban egy aprónak tűnő, de lényeges tévedés szerepel: a fiú nem REAKTORT készített, hanem “az összevásárolt és ügyesen összeszerelt eszközök segítségével magfúziót állított elő.”

Ami szintén bámulatra méltó teljesítmény egy 12 évestől, csak nem ugyanaz. A félreértéshez egyébként maga a Guinness oldala is hozzájárult, amikor a fiú teljesítményéről szóló cikkben a reaktor kifejezést használta – azóta azonban ezt a tévedést korrigálták.

Hraskó egyébként örül, hogy a fiú kiemelkedő tudományos teljestményével foglalkozik a sajtó, de az ehhez hasonló, kivételes példák félreértése, félremagyarázása szerinte hozzájárulhat a napjainkra amúgy is jellemző tudományellenesség terjedéséhez.

Hogy az aprónak tűnő különbségnek mi a jelentősége az elektromosenergia termelő fúziós reaktorok fejlesztései szempontjából, kiderül Hraskó bejegyzéséből.

Fotó: YouTube / Guinness World Records

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!