Idehaza is több oldal beszámolt arról, hogy a koronavírus elleni vakcinákhoz szkvalénre lesz szükség, amely vegyület a cápák májában található, és ami miatt egyes becslések szerint több mint 550 ezer cápát kell majd leölni. A hír alapja a Shark Allies nevű cápavédő szervezet kalkulációja volt, amit aztán ki-ki a maga szája íze szerint felturbózva adott tovább olvasóinak.

A Snopes – többek között a becslést kiadó Shark Allies megszólaltatásával – utánajárt a kalkulációnak, és arra jutott, hogy az egyébként előzetes szakmai kontrollon át nem esett tanulmányt a sajtó nagyban félreértette.

A cápák májában valóban megtalálható egy szkvalén nevezetű természetes vegyület, amit valóban használnak bizonyos vakcinák gyártása során. Az is igaz, hogy a Shark Allies elvégzett egy nyers számítást, amely szerint a globális vakcinaigény kielégítéséhez akár 550 ezer cápa leölésére is szükség lehet.

És most jönnek a DE-k:

  • Maga a Shark Allies sem mondta azt, hogy ennyi állatot fognak mindjárt leölni a vakcinák miatt. Ez egy becslés volt, amelynek az alapja az, hogy a koronavírus elleni vakcina végül valóban cápaszkvalént fog tartalmazni. De egyelőre még ez sem viztos. A WHO adatai szerint október 2-án 42 vakcinajelölt járt a klinikai tesztelés fázisában, és 151 korábbi szakaszokban. Ezen vakcinakísérletek közül mindössze 19 használ adjuvánsokat, amelyek közül öt szkvalénalapú.
  • A Shark Allies becslése ezen kívül a teljes emberi populációra vonatkozik, de az sem valószínű, hogy oltásra végül mindenkinek szüksége lesz, vagy mindenki kérni fogja.
  • Ráadásul a szkavalénnek a cápákon kívül létezik más forrása is, sőt szintetikus alternatívája is.

Mindezek alapján a Snopes-nak nyilatkozó Shark Allies-alapító, Stefanie Brendl rámutat: a vakcinákhoz használandó szkvalén mennyisége rengeteg mindentől függ. Nem tudni a fent említetteken kívül például azt sem, lesznek-e az elkövetkező években más koronavírusok, vagy hogy hány éven át kell majd a Covid-19-oltásokat adni. Miképp azt is szinte lehetetlen megállapítani, hogy egy cápát csak a szkvalén miatt ölnek-e meg, vagy más oka is van.

Fotó: Barry Peters – Flickr

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!