A Pirulakalauz cikke annak az iskolaigazgatóknak címzett levélnek jár utána, amely egy allergiaellenes orrspray-t javasol a koronavírus elleni védekezéshez. A megtévesztő levél azt állítja: a spay “4 órán keresztül biztosítja, hogy az orron keresztül ne jusson Covid-19 vírus a szervezetbe”.

A Pirulakalauz szerint a szóban forgó gyógyszer – amelyet itt szándékosan nem nevezek meg – a szénanátha és az allergiás nátha kezelésére javasolt, koronavírus megelőzésére nem alkalmas.

Cikkében Csupor Dezső szakgyógyszerész megjegyzi: a felhívás háttere az lehet, hogy a kérdéses gyógyszer hatóanyagáról, az azelasztinról 2020 júliusában pécsi virológusok bizakodva jelentették, hogy ígéretes lehet a koronavírus-fertőzés kezelésében. Vagyis a hatóanyagot már akkor sem a fertőzést megelőző vakcinaként, hanem a már kialakult fertőzés kezelésében nevezték ígéretesnek, jelezve, hogy ezt azért még klinikai tesztekkel is igazolni kell.

Csupor nem zárja ki, hogy az azelasztinról egyszer majd kiderül, hogy hatásos a betegség kezelésében, de állítása szerint egyelőre egyetlen klinikai tesztet sem végeztek ennek bizonyítására. Véleménye szerint a hasonló ígéretek terjesztése óvatlanabbá teheti azokat, akik a szert használva, annak ígért hatásában bízva fittyet hánynak az elővigyázatossági szabályokra.

A Portfolio beszámolója szerint a kérdés felmerült az Operatív Törzs október 15-ei sajtótájékoztatóján is. Ezen Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt: óva int mindenkit attól, hogy a szert “túl sűrűn és egyáltalán” használja, hiszen ez egy allergia elleni spray, amelynek koronavírus kezelésében mutatott hatékonyságát még bizonyítani kell. Álláspontja szerint a spray túlzott használata ráadásul kiszáríthatja az orr nyálkahártyáját, ami kedvező alapot biztosít a kórokozók megtelepedéséhez.

Update | A Telex témával kapcsolatos cikkéből kiderül: a készítményt védekezésre javasoló levél szerzője Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki tanácsadó volt. „Senkinek nem ajánlottam, hanem kértem, hogy tájékoztassák a szülőket, az intézményvezetőket, a lakosságot ennek a már generikus áron forgalmazott orrspraynek a létezéséről, amely viszonylag magas védettséget nyújt néhány órán keresztül a vírusfertőzés, illetve továbbfertőzés veszélyétől” – írta a lap megkeresésére a miniszterelnöki megbízott.

Koronavírussal kapcsolatos további tévhitek, átverések kontextusba helyezéséhez kattints ide!

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez! Tudj meg többet itt!