A Euronews hírösszefoglalója szerint az újságok szeptember 7-én számoltak be annak a 13 éves kislánynak az esetéről, aki – miután rosszul lett az iskolabuszon – a kórházba szállítás után elhunyt. A halál okát a boncolás után sem tudták egyértelműen megállapítani, de arra sem utalt semmi, hogy halálát az általa viselt maszk okozta volna.

A lány esetét nem sokkal később az egyik legismertebb német járványtagadó orvos, Bodo Schiffmann kapta fel, azt állítva: a halál oka a maszkhasználat volt. Sőt mindjárt egy másik, ugyanilyen korú kislány halálát is erre vezette vissza, anélkül, hogy az esetről további részleteket közölt volna. Szeptember végén aztán egy harmadik, 6 éves schweinfurti kislány maszk okozta haláláról szóló hír is felbukkant. Ezt a rendőrség már egyértelműen fakenews-nak minősítette.

No Title

Seit Dienstag verbreiten Masken-Kritiker auf Social Media #Falschmeldungen über den angeblichen Tod eines 6-jährigen Mädchens in #Schweinfurt. Schenkt diesen #fakenews bitte keinen Glauben und retweetet sie auf keinen Fall. ‼ #COVID19 #maskenpflicht pic.twitter.com/P9DuHMgPXc

Mit mondanak a szakértők?

A Euronews beszámolója szerint a német sajtó több szakértőt is megkérdezett arról: elképzelhető-e olyan eset, amikor a gyerekek belefulladnak a maszkba. A német gyerekorvosok szövetségének főtitkára, Burkhardt Rodeck szerint semmiféle bizonyítékot nem találtak eddig arra, hogy a maszkok halálos veszélyt jelentenének.

Edwin Ackermann, a gyerekorvosok szakmai szövetségének észak-rajnai szóvivője szerint nemcsak a sebészi maszkok, hanem még a házilag varrott textilmaszkok sem tudnak életveszélyes állapotot okozni – írja a Euronews.

A Tagesschau cikke szerint – bár idősebb gyerekek és serdülők esetében nincsenek ellenjavallatok – egyes betegségek esetén, mint amilyen például a súlyos asztma, előfordulhatnak kivételek. Emellett a maszkviseléshez kapcsolódó pszichés reakciókat is komolyan kell venni.

Illusztráció: Adam Nieścioruk / Unsplash

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!