A “dolgok történésének megváltoztatását” és “Donald Trump választási győzelmének végleges bebiztosítását” várja egy magyar nyelven is terjedő cikk attól, hogy az amerikai járványügyi hivatal, a CDC állítólag nyilvánosságra hozta: “a fertőzött betegek 85%-a rendszeresen vagy gyakran viselt maszkot“.

Mindennek következtében – és itt most szó szerint idézem a kérdéses anyagot – “ez a jelentés valószínűleg felrobbantja a termonukleáris információs töltését, mert megcáfolhatatlan és brutális bizonyítékokkal rendelkezünk az USA legmagasabb tekintélyű járványügyi hatóságától, miszerint a maszkok viselése nem csak nem akadályozza meg a COVID-19 terjedését, hanem még a fertőzés valószínűségét is jelentősen növeli.”

A CDC-tanulmányt kiforgató állítás népszerűsítéséhez maga Donald Trump amerikai elnök is hozzájárult azzal, hogy felhozta a témát élő tévés adásban.

Kiforgatott CDC-jelentés

A Snopes szerint az állítás alapja a CDC egy jelentése, de a hatóság állításait jelentősen kiforgatják a maszkok hasznosságát megkérdőjelező erők.

Ami igaz az állításból: a CDC szakmai bírálaton át nem esett tanulmánya szerint a válaszadók közel háromnegyede valóban arról számolt be, hogy viselt maszkot vagy eltakarta az arcát a koronavírus-fertőzöttségét megállapító diagnózis előtti két hétben.

Ez azonban nem jelenti, hogy a CDC elismerte volna, hogy a maszkok nem segítenek a vírus elkerülésében. Maga a jelentés is megállapítja: az, hogy valaki arról számol be, hogy maszkot viselt, nem jelenti, hogy helyesen is viselte. És ha még helyesen is viselte és más szabályokat is betartott, bizonyos körülmények között – például éttermekben vagy bárokban – ez sem feltétlenül segít elkerülni a betegséget.

A CDC-felmérése ezeket a különösen veszélyes szituációkat szerette volna feltérképezni, nem pedig azt, hogy általánosságban hatásos-e a maszk a koronavírus elleni védekezésben. A CDC hivatalos ajánlásaiban továbbra is szerepel a maszkhasználat.

Idézett vizsgálata során a CDC arra jutott: a fertőzöttek és nem fertőzöttek közel azonos arányban számoltak be maszkviselésről (71% illetve 74%). Előbbiek azonban nagyobb valószínűséggel kerültek közeli kapcsolatba fertőzött személlyel, és például kétszer nagyobb valószínűséggel jártak étteremben a megbetegedést megelőző 14 napban (ahol egy zárt térben legalább az étkezés idejére le kellett venniük a maszkjukat).

A felmérésnek ráadásul van néhány hiányossága is – mutat rá a Snopes. Az egyik a résztvevők alacsony száma. A kutatók 300 embert kérdeztek meg 11 egészségügyi intézményből – ráadásul ezeknek az embereknek csak közel fele volt fertőzött, a többiek kontrollcsoportként vettek részt a felmérésben. A másik, hogy a válaszadás önbevalláson alapult, amit egyrészt torzíthatott az emlékezet, másrészt az, hogy a fertőzött résztvevők fertőzöttségük tudatában vettek részt a vizsgálatban, ami szintén befolyásolhatta válaszaikat.

Nem ez az első alkalom, hogy a CDC felmérését kiforgatják

Vírustagadók korábban arról adtak – szintén tévesen – hírt, hogy a CDC bevallotta: a Covid-19 betegségben elhunytak mindössze 6%-ánál volt valójában a koronavírus-fertőzés a halál oka.

Valójában erről szó sem volt: sőt a CDC egy másik tanulmánya épp arról számolt be, hogy a Covid-halálesetek 95%-a a vírusfertőzés nélkül nem következett volna be.

Fotó: unsplash.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!