“Ebből még nagy baj lehet – A koronavírus új mutációja tartja rettegésben Európát” | “Rémisztő hír érkezett a koronavírusról: a mutációja még veszélyesebb lehet” | “Aggasztó felfedezés a tudósoktól: új genetikai mutációja terjed a koronavírusnak” | “Riasztó hír jött a koronavírusról – megtaláltak egy mutációt” – ilyen és ehhez hasonló, rémületet keltő címekkel számolt be a média a minap arról, hogy a koronavírus egy új, eredetileg spanyol mezőgazdasági munkásoktól származó variánsa terjed gyors ütemben Európában.

Mit jelent az újonnan azonosított mutáció?

A kattintásvadász tálalással kapcsolatban a Virológia Pécs facebookos oldal virológus szerzői arról írnak, hogy új mutációk megjelenése folyamatosan várható, ez egy természetes folyamat. Ennek azonban gyakorlati jelentősége a mindennapi védekezésre nem létezik.

A virológusok szerint a szóban forgó mutáció gyakoribbá válására leginkább az emberi mozgásmintázatok szolgálnak magyarázatként. Ezek alapján tudományos szempontból nem alátámasztott azt állítani (ahogy a médiában számos esetben elhangzott), hogy jobb terjedési képességgel rendelkezne – figyelmeztetnek az oldalon.

Ugyanakkor azt elismerik, hogy rendkívül fontos ismerni és követni a vírus genetikai változásait, mert számos értékes adattal szolgálhatnak.

Korábban a témáról: Kell-e rettegni a koronavírus mutációitól?

Illusztráció: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!