Az alábbi, “Ez a média!” kommenttel kísért félrevezető állítás annak ellenére terjedt még 2020 szeptemberében is, hogy a Facebook egyik tényellenőrző partnere, a Factcheck.org már májusban utánajárt a sztorinak – sőt a holland Nieuwschecheckers ennél is korábban, áprilisban leleplezte.

Mit lehet tudni a képről?

A fotón egy 14 éves portugál fiú, Vitor Rafael Bastos Godinho látható, aki 2020 márciusában azután halt meg, hogy pozitív koronavírus tesztet produkált. A fotómontázs bal szélén látható Daily Mail-cikk az ő esetéről számolt be.

A montázs középső screenshotja egy 13 éves brit fiú, Ismail Mohamed Abdulwahab koronavírus következtében bekövetkezett haláláról tudósít, alatta viszont Godinho fotóját jeleníti meg. A Factcheck.org szerint a szöveg első két mondata a Daily Record nevű skót újság cikkének címéből és leadjéből származik, amit egy megosztásra buzdító vallásos szöveg követ. A Daily Record anyagában viszont nem szerepel fotó, így a tényellenőrzők nem tudták megállapítani, honnan származik Godinho képének és Abdulwahab halálhírének inkorrekt összekapcsolása. Valószínűleg egy közösségi médiás posztról lehet szó, ezt a gyanút erősíti a megosztásra történő buzdítás is. Abdulwahabról képet egyébként nem hoztak le újságok, talán ennek is köszönhető, hogy a fiú tragédiája egy másik hoaxot is generált: egyesek ugyanis egy 2017-ben elhunyt ír fiú képét kezdték el Abduwahab fotójaként keringetni.

A montázs jobb szélén a portugál Godinho fotója egy képkereső találati oldalából kivágva látható, az alatta lévő felirat pedig egy 12 éves belga lány haláláról ad hírt. Ez azonban nem jelenti, hogy a szóban forgó Daily Express cikkben egy 12 éves lány fotójaként próbálták volna eladni Godinho fényképét. Mindössze annyi történt, hogy a lány haláláról beszámoló cikkben – a koronavírus korábbi, fiatal áldozatainak felsorolása során – Godinho esetét is megemlítették, és az ő képét is csatolták az anyagba (méghozzá korrekt képaláírással). Ennek köszönhetően kerülhetett a képkeresés találati listájára a fiú fotója és a belga lány esete, nem pedig azért, mert az újságok lányként akarták eladni Godinhót.

Szó sincs tehát arról, hogy a média arra használta volna a portugál fiú fényképét, hogy újbóli felhasználásával kamu tragédiákat gyártson Európa-szerte, tudatosan gerjesztve ezzel koronavírus-pánikot. Vannak és lesznek is túlkapások a médiában a koronavírus-járvány kezelése során, amiben lustaság, tájékozatlanság, nyerészkedés és elfogultság egyaránt szerepet játszhat, ebben az esetben azonban nem erről van szó.

Nyitókép: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!