Az Idea Alapítványt 2019 elején hozták létre a Televele Médiapedagógiai Egyesület és az Urbanlegends.hu szakértői. A szervezet képviselői pedagógusokat készítenek fel arra, hogy saját óráik keretében vértezzenek fel 13-14 éves diákokat az álhírek felismeréséhez szükséges készségekkel.

A koronavírus miatt tavaszról szeptember végére halasztott képzésen 10 tanár vett részt, ezúttal a Dunakeszi Fazekas Mihály Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskolából, valamint a budapesti Babits Mihály Gimnáziumból, a Rogers Iskolából és a Karinthy Frigyes Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolából.

A jelenléti képzés első napján az e-learning anyagok gyakorlatokra épülő feldolgozása zajlott. A kilenc fejezetre osztott tananyagból a résztvevők leginkább a tényellenőrzés napi gyakorlatát feldolgozó és az álhírjelenség lélektani hátterét bemutató anyagokat szerették.

A második nap a módszertani gyakorlatról szólt, valamint a tanítási gyakorlathoz elkészített nyolc tanóra egyes elemeivel, feladataival ismerkedhettek a tanárok.

Az alapítvány emellett hamarosan online kiegészítő anyagokat is közzétesz oldalán, hogyha – a koronavírus-helyzet miatt – egy-egy osztály kiesne esetleg az iskolai életből, akkor is folytatni lehessen a munkát.

További részletek az alapítvány tevékenységéről itt.

Illusztráció: Tim Mossholder / Unsplash

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!