Az Idea Alapítványt 2019 elején hozták létre a Televele Médiapedagógiai Egyesület és az Urbanlegends.hu szakértői annak érdekében, hogy működési keretet biztosítsanak alternatív oktatási programjaiknak.

A csapat első körben egy 13-14 éves diákok médiatudatosságát fejlesztő programot dolgozott ki. A program első évében az alapítvány képviselői két városban készítettek fel pedagógusokat arra, hogy saját óráik keretében vértezzék fel diákjaikat az álhírek felismeréséhez szükséges készségekkel.

Az alapítvány 2020-ra hat további turnust tervezett, de – a koronavírus-járvány miatt – csak most tudta megtartani első tanárképzését, amelyen 6 iskola összesen 12 pedagógusa vett részt.

Magán a tanárképzésen ez alkalommal sajnos nem tudtam jelen lenni, úgyhogy személyes tapasztalataim nincsenek – leszámítva, hogy az e-learning feladatok egyik értékelőjeként azért valamennyire megismerhettem a résztvevők gondolatait a témáról.

A képzés következő szakaszában az iskolai gyakorlat következik. A tanárok – amennyiben a vírushelyzet nem változtat a terveken – az őszi hónapokban valósítják meg az iskolai foglalkozásokat.

A mostani csoport lesz az első, amely megkapja a képzés gyakorlati megvalósítását segítő projektfüzetet is. A füzet egyrészt mentesíti a tanárokat az órák megtartásához szükséges segédanyagok túlnyomó részének kinyomtatása alól, másrészt a diákok számára is könnyebbé teszi az órán tanult ismeretek utólagos felidézését.

A képzések – amennyiben a körülmények engedik – szeptember második felében folytatódnak, újabb hat iskola tanárainak közreműködésével.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!