A cikk szerzője, Tommy Shane szerint nem igaz, hogy a dezinformációs tartalmak fogyasztói ne érdeklődnének az igazság iránt, sőt annak megszállott üldözői. Különösen annak nagy hívei, hogy valakik esetleg elrejtik előlük a teljes képet. A dezinformációt kutató Willam Dance szerint ezek az emberek másoknál gyakrabban használnak olyan, igazsághoz köthető szavakat, mint például a hamis, a nonszensz, a színjáték, a megtévesztés, a rejtett, a megmutat, a feltár vagy épp a leleplez. Csakhogy ők a világ jobb megértése érdekében nem a tudomány, a szakértők vagy épp a hivatalok magyarázatai felé fordulnak, hanem a neten keresnek világlátásukat kielégítő magyarázatokat. Másfajta bizonyítékokban hisznek, másfajta logikát követnek, és más kifejezéseket használnak.

És attól függően, hogy milyen szavakat használnak ezekhez a keresésekhez, különböző válaszokat kapnak kérdéseikre. Tommy Shane és csapata a koronavírus-válság alatt például azt nézte meg, hogy a különböző kulcsszavak bepötyögése milyen típusú tartalmakat dob fel. Azt vették észre, hogy míg a “coronavirus facts” szavakra többnyire hivatalos statisztikákat dobott fel a kereső, a “coronavirus truth” kifejezést használva hangsúlyosabban megjelentek a vírussal kapcsolatos különféle összeesküvés-elméletek. Hasonló jellemezte a “vaccine facts” és “vaccine truth” párost is: az előbbinél többnyire az oltás fontosságát hangsúlyozó üzenetek jöttek fel, az utóbbinál inkább oltástagadó források és tartalmak.

A kutatók a Google mellett a Bingben is utánanéztek a jelenségnek, és hasonló eredményeket kaptak.

Vagyis – bár a “tények” és az “igazság” szavakat alapvetően hasonlónak gondolnánk – az első fogalom használata arra ad pontosabb találatokat, hogy mit tudunk, hogy néznek ki a hivatalos statisztikák, míg a második arra, hogy “mit nem mondanak el nekünk”, mik a nem hivatalos felfedezések. És ez csupán egy leegyszerűsített példája a különböző megismerési utak különböző eredményeinek.

A teljes cikket elolvashatjátok itt.

Illusztráció: First Draft Footnotes

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!